PMI steg till 49,0 i november – fallet i industrin bromsar in

Taggar i artikeln

PMI
Lars Henriksson, Senior strateg, Utländsk handel, Handelsbanken, Johan Löf, Senior ekonom, Sverige, Handelsbanken & Jörgen Kennemar, Nationalekonom, Swedbank. Lars Henriksson, Senior strateg, Utländsk handel, Handelsbanken, Johan Löf, Senior ekonom, Sverige, Handelsbanken & Jörgen Kennemar, Nationalekonom, Swedbank.
Publicerad
Uppdaterad

PMI-total ökade i november till 49,0 från 46,2 i oktober, vilket är den högsta nivån sedan september 2022.

Realtid.se

– Det är en överraskande stor uppgång och innebär att nedgången i industrin har bromsat in under fjärde kvartalet. Sannolikt har vi ännu inte sett räntehöjningarna och den minskade världshandelns fulla effekt på svensk industri med risk för bakslag längre fram, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindex för orderingång svarade för det största månatliga bidraget till ökningen i PMI-total (1,4 indexenheter) följt av sysselsättning (0,9 indexenheter), produktion (0,3 indexenheter) och lagerinköp (0,2 indexenheter).

Industriföretagens produktionsplaner backade i november och indexet noterades till 53,0 jämfört med 54,9 i oktober.

Annons

– Planerna är dock klart mindre expansiva än ifjol men fortfarande är det en övervikt av företag som planerar att öka produktionen än att minska den, trots en svagare omvärldskonjunktur.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg i november till 47,1 från 43,8 i oktober.

–Pristrycket i industrin fortsätter att sjunka men inte i samma omfattning som tidigare i och med att indexet stiger, vilket kan vara en effekt av kronförsvagningen under året, säger Jörgen Kennemar.

Annons

Annons