Adam Neumann, WeWork. Foto: TT
Foto: TT
Börs

Platinafallskärm öppnade sig inte – förhandlar om miljarduppgörelse

We Work-grundaren Adam Neumann kastades ut ur coworking-bolaget. Nu förhandlar han om en miljarduppgörelse. Samtidigt planerar We Work för en Spacnotering

Uppdaterad 2021-02-23
Publicerad 2021-02-23

Adam Neumann fick skulden för att planerna på börsnotering av kontorsuthyrningsföretaget We Work kollapsade hösten 2019 - strax efter att investeringsbanker värderade företaget till 47 miljarder dollar.

I bakgrunden lurades det japanska investeringsbolaget Softbank, som hade varit en viktig investerare. Softbank hade finansiella muskler för att lägga till mer pengar till företaget och ta kontroll. Förutsättningnen var att Neumann försvann från företaget.

Grundaren skulle ursprungligen ta med sig en platina-fallskärm på cirka 15 miljarder kronor. Detta var försäljningen av aktier och bonusar och konsultuppdrag värda 185 miljoner dollar. Detta kom utöver andra betalningar som Neumann hade fått.

Softbanks aktieägare protesterade högt. Investeringsföretaget vägrade att göra en betalning under förutsättning att Neumann inte hade uppfyllt sin del av avtalet genom att genomföra en omstrukturering av sin verksamhet i Kina. Neumann svarade med en rättegång mot Softbank.

Förhandlingar om en förlikning är nu i slutfasen. Softbank kommer att vara villiga att betala Neumann cirka 500 miljoner dollar för de aktier han äger i We Work. Dessutom kommer andra tidiga investerare och nyckelanställda att få cirka 1 miljard dollar för sina aktier. Det skriver Dagens Näringsliv som hänvisar till Wall Street Journal.

– Förhandlingarna har ibland varit svåra och det finns ingen garanti för att det kommer att bli en överenskommelse. Om det finns en överenskommelse kan det hända de närmaste dagarna, säger källor till Wall Street.

Genom att ingå en förlikning och undvika flera omgångar i domstolssystemet kan processen med att lista WeWork börja.

WeWork är i samtal med ett blankcheckföretag (SPAC) BowX Acquisition för ett avtal som värderar We Work till cirka 10 miljarder dollar. BowX grundades förra sommaren 2020 och är noterat på Nasdaq-börsen till ett värde av cirka 650 miljoner dollar.

Platsannonser

Logga in