Finans Nyhet

Plasmaförbränt avfall blir grön vätgas – här är Littorins nya satsning

Taggar i artikeln

Sven-Otto Littorin
Sven Otto LittorinSven Otto Littorin
Sven Otto Littorin.
Publicerad

Den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin satsar nu på vätgasproduktion och går in i företaget Plagazis rådgivande styrelse.

Anders Frick

Sven Otto Littorin är även ordförande i Beowulf Mining, och ställde sig igår frågande till ärkebiskop Antje Jackeléns attack mot etableringen av bolagets nya gruva utanför Jokkmokk.

Järnmalm är dock inte det enda som upptar den tidigare arbetsmarknadsministerns fokus. Idag kom beskedet att han förstärker den rådgivande styrelsen i cleantechbolaget Plagazi. Sedan tidigare består den bland annat av Tomas Kåberger, styrelseledamot i Vattenfall, Jakob Lagercrantz, grundare av 2030-Sekretariatet och Jörgen Andersson, tidigare näringsminister och ledamot i Riksbanksfullmäktige.

– Det var Plagazis advokat som hörde av sig och introducerade oss. Han tyckte att de skulle behöva någon som kan navigera i det politiska landskapet. Att göra vätgas av avfall ligger lite utanför hur dagens regelverk är utformade, så det gäller att träffa och informera om tekniken och möjligheterna framöver, säger Sven Otto Littorin till Realtid.

Annons

Hemligheten bakom Plagazis vätgasproduktion är plasmaförbränning av avfall, i kombination med annan patenterad teknik. Systemet är helt slutet och enligt bolaget ger systemet varken ifrån sig några miljöfarliga restprodukter eller koldioxidutsläpp, samtidigt som kostnaden för vätgasproduktionen sägs vara en fjärdedel jämfört med andra hållbara produktionsmetoder.

Att Littorin blir rådgivare till bolaget är första steget mot ett delägarskap senare i vår.

– Ja, Plagazi har en nyemission på väg och bolaget siktar mot börsen inom ett år, säger Sven Otto Littorin.

Annons

Förutom engagemanget i Plagazi och Beowulf Mining så är Littorin styrelseordförande för Landskapsbyggen i Sverige AB, som han var med och grundade förra året. Bolaget slutför nu 58 hyresrätter i Skellefteå och kommer fortsätta fokusera på Norrland.

Han är också styrelseledamot i AreaChica, som är en digital plattform för B2B-handel, samt det kanadensiska fintechbolaget QuadFi, som använder AI för att bedöma framtida kreditvärdighet, snarare än historisk.

Annons