FinansNyhet

Pilotfacket: SAS planerar rekonstruktion

SASSAS
Publicerad
Uppdaterad

I ett internt mejl som SAS pilotfack skickade ut till sina medlemmar under tisdagen påstås det att ledningen förbereder sig för en rekonstruktion av bolaget.

Realtid.se

SAS pilotfack, SPG, i Sverige och deras motsvarigheter i Norge och Danmark har varslat om strejk från den 29 juni. I ett försök att undvika en konflikt pågår medlingssamtal i de tre huvudstäderna.

Om strejken blir av väntas 45 000 resenärer bli berörda per dag.

Ett krav från pilotfacket SPG är att deras medlemmar ska bemanna planen och att företaget allra helst avvecklar de två dotterföretagen SAS Link och SAS Connect.

Annons

SAS Crew Services A/S registrerades som ett SAS-bolag dagen efter att piloterna gick ut med sitt strejkvarsel. Där misstänker pilotfacket att SAS anställer piloter från ”gamla SAS” om konflikten blir verklighet.

I pilotfackets brev till medlemmarna på tisdagen påstås det att SAS planerar på en rekonstruktion av bolaget via en så kallad kallad Chapter 11 i amerikansk domstol. Det skriver Expressen Dina Pengar.

I det interna mejlet skriver pilotacket SPG att man tror att företaget vid en konflikt ”kommer försöka underminera vår position på flera sätt genom dels ”bemanningsföretag”, dels genom att skylla en konkursansökan på SPG. En konkursansökan vi under lång tid misstänkt kan komma och som i all mening inte har någon bäring på förhandlingarna om nya kollektivavtal för piloter”.

Annons

SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman vill inte kommentera pilotfackets uppgifter.

 

Annons