Philip Morris fullföljer budet på Swedish Match 

Taggar i artikeln

Swedish Match
Tobaksbolaget Swedish Match. Foto: Arkiv
Publicerad
Uppdaterad

Amerikanska tobaksjätten Philip Morris fullföljer budet på Swedish Match och har fått in drygt 80 procent av aktierna. Villkoret om en acceptnivå på 90 procent slopas och acceptfristen förlängs till den 25 november.

Finwire

–Vi är glada att 82,59 procent av aktieägarna i Swedish Match, däribland – såvitt vi kan bedöma – de tio största aktieägarna, har accepterat vårt slutliga erbjudande om 116 kronor per aktie. Genom att uppnå en betydande kontrollpost bör vi kunna dra nytta av den strategiska potentialen i transaktionen, däribland förväntade intäktssynergier, säger Jacek Olczak, vd för Philip Morris i en presskommentar.

Målet är att avnotera Swedish Match aktier när bolaget har nått ett ägande om mer än 90 procent. I och med att Philip Morris frånfaller villkoret om acceptnivå är erbjudandet nu ovillkorat. Det innebär att de aktieägare som har accepterat erbjudandet, eller kommer att acceptera, inte har någon rätt att återkalla sina accepter.

I helgen skrev Financial Times att aktivistfonden Elliott Management, som var största ägare med över 10 procent, gett sitt stöd för affären. Elliott bedöms ha tjänat 150 miljoner dollar, cirka 1,63 miljarder kronor, på sin investering.

Annons

Budprocessen har varit något segdragen. Det första budet, som var värt 106 kronor per aktie, lades i maj, ett bud som motarbetades av flera fondbolag däribland Elliott. Philip Morris höjde senare sitt bud till 116 kronor.

Annons