Philip Douglas skulle försvara Pokerligan

Erik Ahrsjö, en av de huvudåtalade i Pokerligan, ville ha Philip Douglas som sin privata försvarare. Men Douglas fick nobben av tingsrätten. Orsak: bristande omdöme.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-11-06

Erik Ahrsjö står åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott och ska enligt åklagare Thomas Langrot ha lurat till sig 60 miljoner kronor tillsammans med kumpanen Peter Johansson.

Egentligen var det tänkt att Philip Douglas skulle ha agerat privat försvarare åt Erik Ahrsjö i den pågående rättegången mot Pokerligan.

Herrarna lärde känna varandra på 90-talet när Ahrsjö avtjänade ett straff för momsbedrägerier på den öppna Åbyanstalten, utanför Uppsala. Douglas satt inne för skatte- och bokföringsbrott och urkundsförfalskning.

– Erik Ahrsjö och Philip Douglas åkte in till Sturehof om dagarna åt braklunch bara för att inställa sig på Österåker igen klockan 18. För pengar saknades inte, säger en källa till Realtid.se.

Under sin tid på anstalten läste Douglas in 358 poäng juridik, vilket motsvarar dubbla juristexamina. Bland mycket annat har Douglas läst straffprocessrätt och en kurs om advokatens yrkesroll.

När Ahrsjö i mars 2006 nu blev gripen för sin inblandning i Pokerligan var det till jur kand Philip Douglas han vände sig.

Vid häktesförhandlingen ville åklagaren Thomas Langrot att Douglas skulle avvisas som Arsjös ombud, med hänvisning till att Douglas är tidigare straffad.

Douglas, å sin sida, hävdade att Ahrsjö hade rätt till ytterligare en försvarare med hänvisning till Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna.

Dessutom menade Douglas att ”hans tidigare ekonomiska brottslighet låg långt tillbaka i tiden och därför inte hade någon betydelse för frågan om han var lämpad att träda inför rätten som juridiskt ombud för Erik Ahrsjö”.

Och i första vändan gick tingsrätten också på Ahrsjö/Douglas linje.

Framgången gav Douglas blodad tand och han ställde därför en lång rad krav på tingsrätten, bland annat att få ut sekretessbelagda handlingar och att få träffa den häktade Erik Ahrsjö i enrum.

Men då surnade tingsrätten till och Douglas förlorade i stället rätten att vara Erik Ahrsjös ombud helt och hållet. Tingsrättens motivering löd:

”Philip Douglas visar prov på oskicklighet och bristande omdöme i sådan grad att han får anses vara olämplig som ombud.”

Douglas gav sig dock inte utan överklagade till hovrätten, men även där blev det tummen ner.

– Jag har inga kommentarer eftersom Realtid inte skriver vederhäftigt om den här processen, säger Philip Douglas.

Platsannonser

Logga in