PGA Tour går samman med LIV Golf och DP World Tour

Taggar i artikeln

Golf
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

PGA Tour går samman med Saudi-stödda LIV Golf och DP World Tour ”för att förena golfspelet”. Det meddelade PGA Tour på tisdagen, vilket avslutar en fejd som har förföljt herrsporten. Det rapporterar CNN.

Realtid.se

”Parterna har undertecknat ett avtal som kombinerar PIF:s golfrelaterade kommersiella verksamheter och rättigheter (inklusive LIV Golf) med de kommersiella verksamheterna och rättigheterna för PGA TOUR och DP World Tour till en ny, kollektivt ägd, vinstdrivande enhet,” enligt uttalandet.

LIV Golf-serien, med stöd av Saudiarabiens offentliga investeringsfond (PIF), lanserades officiellt i juni 2022, där deltagande spelare därefter hindrades från att tävla i PGA Tour-evenemang.

De två rivaliserande tävlingarna har sedan dess varit inblandade i en rad juridiska tvister, där alla pågående rättstvister nu har avslutats ömsesidigt enligt det nya avtalet.

Annons

–Efter två år av störningar och distraktioner är det här en historisk dag för spelet som vi alla känner och älskar, säger PGA Tour kommissionär Jay Monahan och fortsätter;

– Vi är glada över att gå framåt, i takt med LIV och PIF:s investeringserfarenhet i världsklass, och jag applåderar PIF-guvernör Yasir Al-Rumayyan för hans vision och samarbetsvilliga och framåtanda som inte bara är en lösning på sprickan i vår spel, men också ett åtagande att ta det till nya höjder. Detta kommer att skapa en ny era inom global golf, till det bättre.

Henrik Stenson blev fråntagen sin prestigefyllda roll som Europas kapten i Ryder Cup då han blev klar för den saudistödda LIV-touren förra sommaren, vilket bland annat SVT rapporterade om.

Annons

LIV-touren har lockat flera stora stjärnor från PGA-touren och Europatouren med gigantiska övergångssummor, och även 171-rankade Stenson får riktigt mycket pengar.

Bara i så kallad signing fee ska han enligt flera stora medier få runt 50 miljoner dollar, motsvarande 510 miljoner kronor.

 

Annons

Annons