”Jag gick in med ett treårsperspektiv att växa Pepins till något stort och bra och det tycker jag att vi i teamet har lyckats med”, säger avgående vd:n Julia Reuszner. Foto: Pepins.
”Jag gick in med ett treårsperspektiv att växa Pepins till något stort och bra och det tycker jag att vi i teamet har lyckats med”, säger avgående vd:n Julia Reuszner. Foto: Pepins.
Finans

Pepins tappar vd:n

Efter tre år på kapitalinsamlingsplattformen och tillväxtbolagsbörsen Pepins slutar Julia Reuszner som vd. ”Vi beklagar det. Det är hennes eget val”, säger Pepins ordförande Peter Norman.

Uppdaterad 2019-12-16
Publicerad 2019-12-13

Pepins minskade resultatet med 5 procent för 2018 jämfört med 2017 samtidigt som förlusten ökade 260 procent. Kostnaderna steg 37 procent.

– Julia Reuszner har haft några tuffa år. Men nu har hon lyckats vända bolaget. Orderläget är bättre än någonsin inför 2020, säger Pepins ordförande Peter Norman.

Han intygar att det inte är styrelsens val att hon slutar och att det inte finns någon konflikt. Styrelsen har bett Julia Reuszner att stanna fram tills årsstämman i maj, vilket hon har gått med på.

Under Julia Reuszners tid som vd har Pepins hunnit med att hjälpa omkring 40 bolag att sammanlagt resa över 1 miljard kronor i tillväxtkapital.

– Jag gick in med ett treårsperspektiv att växa Pepins till något stort och bra och det tycker jag att vi i teamet har lyckats med. Vi har 30 000 investerare i företagen på Pepins och handelsplatsen är bättre än någonsin. Dessutom har vi två spännande lanseringar framför oss.

Varför väljer du då att sluta, vill du inte vara med och se till att lanseringarna går bra?
– Jo, men det är jag, jag stannar kvar över lanseringarna. Vi har en spännande vår framför oss.

Vad ska du göra sedan?
– Det har jag inte bestämt mig för ännu.

Har det varit en tuff tid som vd?
– Det har varit en arbetsam tid. Naturligtvis, eftersom vi försöker göra saker på ett helt nytt sätt. Det har stundtals varit mycket och ett tufft jobb. Nu känns som att vi börjar hitta mallen framåt och att det börjar lyfta.

Julia Reuszner har suttit i tre år som vd och satt innan dess ett år i styrelsen.

Bolaget beskriver det som att det har en stark orderstock, historiskt hög omsättning på Pepins Market och kraftigt minskade förluster jämfört med föregående år. 

– Våra förluster till och med tredje kvartalet minskade med 30 procent mot föregående år, säger Julia Reuszner.

Hennes huvudförklaring är att Pepins tidigare lade pengar på bred marknadsföring, vilket man har dragit ned på i år. Dessutom lade man 1,2 miljoner kronor på ansökan om tillstånd hos Finansinspektionen.

Det handlade bland annat om en ansökan om MTF, vilket krävs för realtidshandel med värdepapper. Pepins nuvarande tillstånd innebär handel max en gång i månaden.

Är tillståndet klart nu?
– Ansökan är fortfarande utestående hos Finansinspektionen. Vi har fått besked om återkoppling i början av nästa år. Jag tror och hoppas att vi ska kunna lansera till våren.

Den andra lanseringen under våren handlar om saas-tjänsten Pepicon som är till för att hjälpa företag att söka kapital.

Styrelseordförande Peter Norman säger att rekrytering av ny vd har varit igång "några dagar".

– I bäst fall kan ny vd vara på plats till bolagstämman.

Vilken profil söker ni?
– Vi söker en innovatör. Pepins är ett bolag i en sektor som är lite annorlunda mot den övriga finanssektorn. Vi beträder ny mark så det behövs en person med stor kreativitet. Naturligtvis med en gedigen finansiell kompetens, säger Peter Norman.

Svagt resultat 2018

Omsättning 2018: 21,7 miljoner kronor (22,9 miljoner 2017). En minskning med 5 procent.

Kostnader 2018: 41,9 miljoner kronor (30,7 miljoner 2017). En ökning med 37 procent.

Förlust 2018: – 20,1 miljoner kronor (-7,8 miljoner kronor 2017). En ökning med 260 procent.

Platsannonser