Juridik Nyhet

Pensionsmyndigheten stämmer SEB på halv miljard

Taggar i artikeln

Allra Pensionsmyndigheten SEB
Publicerad
Uppdaterad

Pensionsmyndigheten har lämnat in en stämning mot SEB om cirka 470 miljoner kronor utifrån bolagets egenskap av förvaringsinstitut för Allras fonder.

I juli förra sommaren skickade Pensionsmyndigheten ett brev till Swedbank med ett krav på 4 miljarder kronor. Kravet gällde Swedbanks roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield 2012–2015.

Kort därefter framfördes ett skadeståndskrav på mot SEB i egenskap av förvaringsinstitut åt fondbolaget Gustavia Davegårdh Fonders värdepappersfonder.

Förutom det Pensionsmyndigheten har begärt i skadeståndskraven mot Swedbank och SEB skickade myndigheten också ett kravbrev till PWC i Sverige, där kravet på 944 miljoner kronor i skadestånd framfördes.

Annons

Nu har Pensionsmyndigheten valt att gå från krav till stämning, åtminstone när det gäller SEB.

– Vi stämmer SEB då vi anser att bolaget inte har fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för Allras fonder. Vi har valt att gå vidare i den här delen för att ge drabbade pensionssparare och pensionärer ersättning för den skada de har orsakats, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson i en skriftlig kommentar.

Pensionsmyndighetens krav har koppling till det så kallade Allra-brottmålet och de transaktioner som skedde under 2012. Pensionsmyndigheten anser att SEB brustit i sitt ansvar som förvaringsinstitut. På grund av SEB:s underlåtenhet att agera och därmed uppfylla sina lagstadgade kontrollskyldigheter, skadades pensionsspararna, skriver Pensionsmyndigheten. Omfattningen av skadan uppgår enligt myndigheten till totalt cirka 471 miljoner kronor samt ränta.

Annons

I domen från den 22 juli 2021 beslutade Svea Hovrätt att de fyra åtalade männen i Allra-härvan, Alexander Ernstberger, Johan Bergsgård, Olle Markusson, David Persson Rothman, vilka tidigare frikändes i tingsrätten, skulle dömas till mellan fyra och sex års fängelse. Hovrätten beslutade även att Alexander Ernstberger, tillsammans med David Persson Rothman, Olle Markusson samt Johan Bergsgård, ska betala 315 miljoner kronor i skadestånd och ränta till Pensionsmyndigheten.

”Vi har noterat Pensionsmyndighetens stämningsansökan men kommenterar inte pågående rättsprocesser utan ber att få hänvisa till den kommentar vi gav i Årsredovisningen för 2022. Vår inställning till Pensionsmyndighetens krav är oförändrad sedan dess,” skriver SEB:s presschef Niklas Magnusson i ett mail till Realtid, och lägger till att SEB avser att lämna in ett svaromål till Stockholms tingsrätt.

I årsredovisningen skriver banken så här: ”SEB har bestridit kravet då banken anser sig ha fullgjort sina skyldigheter som förvaringsin- stitut för dessa transaktioner och anser att man inte har något skadeståndsansvar. Följaktligen har ingen reservering för kravet bokförts, i enlighet med tillämpliga redovisningsprinciper.”

Annons

Annons