Juridik Nyhet

Pensionsmyndigheten stämmer EY

Taggar i artikeln

Allra EY Pensionsmyndigheten
Bild från arkivet: Alexander Ernstberger, vd Allra, på väg till Pensionsmyndigheten den 14 februari 2017 som dagen innan hade beslutat om köpstopp för förvaltarens fyra fonder inom premiepensionen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Pensionsmyndigheten har lämnat in en stämning mot EY om cirka 7,2 miljoner euro, 25,4 miljoner US dollar och 33 miljoner kronor för skada och utebliven värdeutveckling.

Realtid.se

Pensionsmyndigheten har idag lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot EY. Kravet uppgår till cirka 7,2 miljoner euro, 25,4 miljoner US dollar och 33 miljoner kronor för skada och utebliven värdeutveckling. Till beloppen kommer ränta. Kravet riktas utifrån EY:s roll som revisor för Allras fonder under 2012 och 2013. Det framgår av ett pressmeddelande.

– EY har enligt Pensionsmyndigheten inte fullgjort sina skyldigheter som revisor för Allras fonder. Därför stämmer vi EY så att drabbade pensionssparare och pensionärer kan få ersättning för de skador som de drabbats av, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson i en skriftlig kommentar.

EY var 2012 och 2013 revisor åt Allra-fondernas (då Svensk Fondservice) fondbolag. Pensionsmyndighetens krav har koppling till det så kallade Allra-brottmålet och de transaktioner som skedde under 2012. Revisionen var bristfällig/oaktsam och uppfyllde bland annat inte kraven på god revisionssed, enligt Pensionsmyndigheten.

Annons

Omfattningen av skadan för de drabbade pensionsspararna uppgår till cirka 7,2 miljoner euro, 25,4 miljoner US dollar och 33 miljoner kronor för skada och utebliven värdeutveckling. Till beloppen kommer ränta.

Annons