Ekobrott

Pareto Securities riskerar gigantiskt skadestånd

Pareto Securities riskeras att dömas till ett gigantiskt skadestånd i Oslo tingsrätt. Förhandlingarna är nu avslutade och dom väntar.

Publicerad 2018-11-14

Målet, som Realtid.se tidigare skrivit om, rör tre Pareto-toppars roll i affärer som gjordes 2010. De 12 investerarna som är målsägande i målet kräver 343 miljoner norska kronor för utebliven ersättning vid aktieaffärerna, enligt Dagens Näringsliv.

Bakgrunden är en budstrid om gruvbolaget Crew Gold, som då var börsnoterat, där ryska ståljätten Severstal och det kanadensiska guldgruvbolaget Endeavour Mining konkurrerade i striden.

12 investerare, som nu anser att de blivit lurade på 188 miljoner kronor, sålde, via Pareto, Crew Gold-aktier till Severstal mot villkoret att om Severstal köpte fler aktier till högre kurs inom tre månader så skulle dessa 12 investerare få ersättning i form av mellanskillnaden.

Pareto köpte därefter fler aktier i Crew Gold där köparen var okänd. Økokrim menar att den okända köparen i själva verket var Severstal, vilket betyder att säljarna gick miste om sina ersättningar.

Økokrim menar att de tre Pareto-topparna som står åtalade mycket väl kände till att Severstal stod bakom uppköpen och trion anklagas nu för bedrägeri alternativt trolöshet mot huvudman samt marknadsmanipulation.

De åtalade är Petter Dragesund, tidigare corp-chef i Pareto Securities, nu i pension, Kjetil Sjursen, tidigare mäklare på Pareto Securities, och Jan Vestrum, konsulten Pareto anlitat vid det aktuella handelstillfällena. Dessa tre nekar till brott och ersättningsansvar.  

Även om Pareto Securities inte sår som part i målet kan ersättningsansvaret ändå landa i knät på mäklarfirman.

Försvaret till Kjetil Sjursen menar att ansvaret ligger hos mäklarfirman enligt lag. Detsamma menar flera av investerarna som menar att Pareto är bunden av prisgarantiavtalen till att betala investerarna. Petter Dragesunds försvarare håller dock inte med de ovanstående utan menar att avtalet ingicks mellan investerarna och ryssarna direkt utan Pareto som mellanhand. Åtminsone en av investerarna har redan skickat ersättningskravet direkt till Pareto Securities, enligt Dagens Näringsliv.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in