FinansNyhet

Över en av tio använder blancolån till kontantinsats vid bostadsköp

Publicerad

Ungefär var femte person har tagit ett blancolån och upp till tre av tio bland personer personer mellan 30-49 år, enligt en ny undersökning från Novus på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Realtid.se

Att blancolån används i hög grad till kontantinsats vid bostadsköp ”Borde vara en varningsklocka,” anser Stockholms Handelskammare. En ny undersökning som Stockholms Handelskammare genomfört tillsammans med Novus bland 1 028 svenskar visar att ungefär var femte person, 19 procent, har tagit ett blancolån samt att 12 procent nyttjats lånet till kontantinsats vid bostadsköp. 

– Det indikerar att vi fått en problematisk situation där hårda kreditrestriktioner vid bostadsköp gör att människor tar stora och dyra blancolån som innebär stora risker för så väl individen som samhället, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i en presskommentar. Det är oroande att en riskfylld låneform som normalt används för mindre konsumtionskrediter blivit ett verktyg för att komma in på bostadsmarknaden. Det borde vara en varningsklocka till politiken om att något är otroligt fel och att bostadspolitiken fungerar väldigt illa.

Lånesummorna för blancolån uppgår mellan 10 000 kronor till 3 miljoner kronor, med ett genomsnitt på 231 518 kronor.

Annons
Annons