Finans Nyhet

Out of bounds

Publicerad

Mer sol på tee: Kommunen hävdar att 94 träd fällts utan lov. Skadorna kan uppgå till fem miljoner kronor.

Johan Mihkelson Ringqvist äger Ekholmsnäs Golf AB på Lidingö. Företaget driver en niohåls ”executive course” med konstgräs-tees på baksidan av en gammal soptipp.

Det låter kanske inte så exklusivt, men anläggningen är naturskönt belägen vid vattnet i uppvuxen blandskog mitt i öns mest populära friluftsområde nära starten för världens största terränglopp, Lidingöloppet.

Soptippens framsida används som skidbacke och blev känd när Ingemar Stenmark bröt armen här 1982. Det räcker emellertid inte för att locka golfare hit.

Annons

Det vore förstås trevligt med riktigt gräs och lite längre banor, men gräs kräver solljus och banorna ligger i skugga från träden.

Ekholmsnäs Golf arrenderar marken av kommunen. I somras fick företaget tillstånd att fälla tio träd. Det skulle räcka för att göra andra hålet 20 meter längre och fjärde hålet tuffare, par 4 istället för par 3.

När man väl kommit igång och sågade blev det mer än tio träd. 139 stycken för att vara exakt.

Annons

Nu har kommunen börjat ifrågasätta sin golfentreprenör.

Enligt kommunen har Johan Mihkelson Ringqvists företag fällt 94 träd utan lov.

Men kommunen har inte formulerat något skadeståndskrav.

Annons

Lidingöpolisen har inte tagit emot någon polisanmälan.

Först måste skadorna utredas. Tekniska förvaltningen och stadsledningskontoret har begärt var sin värdering.

Den ena värderingen kommer fram till summan fem miljoner kronor.

Då har besiktningsmannen utgått från vad det skulle kosta att återställa ett träd av samma storlek och typ. En fullstor tall skulle kosta ett par hundratusen kronor.

Flera av de fällda träden hade en omkrets på uppemot två meter.

– I de mindre dimensionerna kan du lätt kolla i plantskolekatalogen vad det kostar, säger Klaus Stritzke på landskapsarkitektkontoret Sven A Hermelin AB som kommit fram till miljonbeloppet.

Den andra värderingen landar på 145.000 kronor i marknadsvärdeminskning för fastigheten. Enligt den modellen är en tall värd en femhundring i material och arbete.

Vem har rätt? Det finns inga prejudikat. Rättspraxis ger inga ledtrådar om vilken modell som domstolen föredrar.

Lidingös exploateringschef Bengt Rehn har nu anlitat en advokat, Siv Ann Andermyr på byrån Andermyr Gustavsson Lindén, för att reda ut hur han ska använda värderingarna.

Samtidigt förhandlar han med Johan Mihkelson Ringqvist.

Johan Mihkelson Ringqvist har tidigare sagt att han inte kan kommentera konflikten innan värderingen blivit klar. Nu vill han inte kommentera innan kommunen krävt skadestånd.

Han hävdar dock att han inte på något sätt brutit mot sina avtal med kommunen.

Hur upplever du stämningen på Lidingö?

– Vad ska man säga. De jag pratat med har inte haft några synpunkter.

Johan Mihkelson Ringqvist ville bygga en sexhålsbana redan 2003. Flera grannar accepterade inte att han fick dispens från strandskyddet för golfens driving range vid Kyrkviken. De överklagade till länsrätten.

Bygglovet kom 2005. Efter en första avverkning under vintern påbörjades markarbeten under våren 2006.

Den 24 april 2007 polisanmälde Naturskyddsföreningen Ekholmsnäs Golf för egenmäktigt förfarande för att de inte följt bygglovet och för brott mot miljöbalken.

Enligt anmälan hade företaget byggt uppemot 50 meter breda banor, trots att de bara sökt tillstånd för 30 meter.

Kommunen beviljade i efterhand ett utökat bygglov för nionde hålet den 30 oktober 2007.

Ekholmsnäs Golf AB redovisar det ekonomiska resultatet för 2009 i mars. Företaget omsatte 4,3 miljoner kronor 2008.

På ön finns sedan 1924 också Lidingö GK i Sticklinge med 1.115 medlemmar. Sammanlagt har Lidingö 7.000 registrerade golfare.

Typiskt

Naturskyddsföreningen har tagit strid mot golfbanor i fler kommuner, bland annat Upplands-Bro, Vallentuna, Täby, Nacka, Jönköping, Bjäre, Mariestad, Landvetter, Mölndal och Härryda.

Annons