Ledare och ekonomer i flera östeuropeiska länder menar att tidigare ECB-chefen Mario Draghi har ett gammalt Europatänk och att han därför har misslyckats med att utnyttja den konkurrenskraft som finns i de östra delarna av kontinenten. Detta riskerar att skapa en obalans i framtida ekonomiska reformer, hävdar de enligt Financial Times.
Östländerna: Svidande EU-rapporten ett misslyckande
Mest läst i kategorin
Nyligen skrev Draghi en plan om för att Europa ska hålla uppe konkurrenskraften mot USA och Kina, något som betraktades som en existentiell utmaning för kontintenten.
Reformerna och investeringar som det handlar om rör sig i storleksordningen 750-800 miljarder euro per år, upp till 5 procent av Europas BNP.
Bort från den fria marknadsmodellen
Bland annat ska Europa släppa på sina traditionella industrier och fokusera mer på teknik, en sektor som har varit avgörande för USA:s framgångar under de senaste 20 åren. Detta är avsevärt mycket mer än de 1-2 procent i Marshallplanen som såg dagens ljus för att återbygga Europa efter andra världskriget.
Detta innebär ett tydligt skifte från den fria marknadsmodell som EU följt sedan Maastrichtfördraget 1992, där fokus har legat på att främja hela ekonomin genom utbildning och infrastruktur.
Vill ha större inflytande i EU
Lettlands ekonomiminister Viktors Valainis anser att äldre medlemsländer borde förändras först, skriver den brittiska affärstidningen.
Ekonomer som Marcin Piątkowski å sin sida vill att östländerna utarbetar en egen rapport, medan Polens biträdande ekonomiminister Ignacy Niemczycki efterfrågar en liberalisering av tjänstemarknaden och minskade ekonomiska klyftor.
Det lyfts också fram att Polen och Tjeckien har haft starkare tillväxt än de stora EU-ekonomierna vilket gör att det är rimligt att de får ett större inflytande på beslut i EU.
Läs mer:
EU-kommissionen agerar efter Draghis tunga varning. Realtid