FinansNyhet

Oscar Properties ändrar villkor till SBB:s fördel

SBB och Oscar Properties vill ändra villkoren för obligationen till att SBB har rätten att köpa samtliga utestående obligationer om någon obligationsägare skulle påkalla sin säljoption – vilket framgår av ett pressmeddelande. Oscar Engelbert är Oscar PropSBB och Oscar Properties vill ändra villkoren för obligationen till att SBB har rätten att köpa samtliga utestående obligationer om någon obligationsägare skulle påkalla sin säljoption – vilket framgår av ett pressmeddelande. Oscar Engelbert är Oscar Prop
SBB och Oscar Properties vill ändra villkoren för obligationen till att SBB har rätten att köpa samtliga utestående obligationer om någon obligationsägare skulle påkalla sin säljoption – vilket framgår av ett pressmeddelande. Oscar Engelbert är Oscar Properties vd, Peter Norman är ordförande för både Oscar Properties och dotterbolaget Valerum. Ilija Batljan är SBB:s grundare och vd.
Publicerad

Oscar Properties vill ändra villkoren i det obligationslån som finansierar halva 1,4-miljardersköpet från SBB. Frågor kring det hela förblir ännu en gång obesvarade.

Torbjörn Isacson

Realtid har skrivit flera artiklar om det obligationslån på 710 miljoner konor som Oscar Properties gav ut den 14 oktober. Senast visade det sig att Oscar Properties har valt att enbart publicera informationen kring obligationslånet på en snabbt ihopsatt hemsida för ett dotterbolag, istället för att ta upp det på den egna sidan.

Realtid har bland annat kunnat avslöja att säljaren SBB garanterar obligationslånet för det dotterbolag som tagit upp lånet, och som är under namnändring till Valerum AB. Detta ifall dotterbolaget skulle råka ut för fallisemang, eller ”under vissa förutsättningar”, som det heter i det färska pressmeddelandet. Obligationsägarna har i så fall rätten att sälja sina obligationer till SBB för 100 procent av det nominella beloppet plus upplupen och obetald ränta.

Nu vill SBB och Oscar Properties ändra till att SBB har rätten att köpa samtliga utestående obligationer om någon obligationsägare skulle påkalla sin säljoption.

Annons

Per-Axel Sundström.

Att utställaren av en obligation vill ändra villkoren mindre än en vecka efter betalningsdatum är högst ovanligt. Realtids frågor kring varför detta sker besvaras dock inte av Valerums vd Per-Axel Sundström, som även är finanschef i Oscar Properties. Han väljer istället att enbart upprepa att SBB och Oscar Properties vill ändra villkoren.

Inte heller den här gången återfinns pressmeddelandet om obligationen och de föreslagna villkorsändringarna på vare sig Oscar Properties eller SBB:s hemsida. Istället fylls det på med lite information på Valerums hemsida. Sidan innehåller i dagsläget i övrigt princip ingenting utöver en länk till en PDF på engelska om obligationen och namnen på styrelseledamöterna. Sidan saknar bilder, kontaktinformation och beskrivning av verksamheten. Sidan är inte indexerad av Google och är alltså inte sökbar. Den saknar certifikat och webbläsaren varnar därför att sidan inte är säker. Att sidan överhuvudtaget finns har inte kommunicerats via någon pressrelease eller på Oscar Properties hemsida.

Annons

Styrelsen i Valerum består förutom av Per-Axel Sundström och Oscar Engelbert av Peter Norman, som är ordförande i Valerum, Oscar Properties samt Stockholmsbörsens ägare Nasdaq Nordic. Peter Normans dubbla roller som styrelseordförande i övervakningsansvariga Nasdaq Nordic och Oscar Properties, som ständigt är i blåsväder för bland annat sin informationsgivning, har mött kritik på finansmarknaden vid flera tillfällen.

När Realtid sökt Peter Norman för en kommentar kring obligationslånet och informationsgivningen runt denna är svaret enbart ”Tyvärr, har vi inga ytterligare kommentarer.”

 

Annons

 

 

Annons