Finans Nyhet

Öresunds-styrelsen splittrad

Publicerad

Öresunds styrelsemedlemmar Mikael Nachemson och Märtha Josefsson väljer att reservera sig mot förslaget att dela upp Öresund i två bolag. Men konkreta detaljer kring varför vill de inte gå in på.

– Vid en sådan här sak måste man väga positiva och negativa faktorer mot varandra. Och efter moget övervägande kom jag fram till att jag inte vill stödja förslaget. Men hur argumentationen har gått till i styrelserummet varken får eller vill jag kommentera, säger Märtha Josefsson till Realtid.se.

Sven Hagströmer och Mats Qviberg är lite av en instiution i finanssverige. Hur ser du på att de nu går gå skilda vägar?

– Det får du fråga dem om, men det handlar väl om, och som de också skriver om i pressmeddelandet, att HQ-affären har satt sina spår, säger Märtha Josefsson.

Annons

Hon har suttit i Öresunds styrelse uppemot fem år och är att betrakta som så kallat styrelseproffs. Förutom Öresund är hon bland annat ledamot i Fabege, Skandia Fonder och Cityhold.

Märtha Josefsson har sin bakgrund inom kapitalförvaltningsområdet under 1980-talet. Så det är ingen duvunge Realtid.se talar med.

Med tanke på att det i pressmeddelandet framgår att 33 procent av kapitalet och rösterna i Öresund ställer sig bakom förslaget tyder det på att Pan Capital med sitt 6,6-procentiga ägande inte gör det?

Annons

– Det stämmer att siffran borde ha varit högre i så fall. Men återigen. Jag kan inte referera till vad som har försiggått i styrelserummet, säger Märtha Josefsson.

Mikael Nachemson vill inte heller kommentera reservationen närmare:

– Det är en komplex fråga där jag har vägt för- och nackdelar mot varandra och hamnat i den uppfattningen att förslaget inte gagnar alla aktieägare, säger han.

Annons

Mikael Nachemson har ett förflutet som vd för Bure Equity, E Öhman Junior och Custos och kallades in för att hantera HQ-krisen månaderna före tillståndet drogs i slutet av augusti 2010.

I övrigt hänvisar han till Sven Hagströmer, som agerar talesperson i frågan:

– Det är mer lämpligt att Sven Hagströmer delger skälet till reservationen än att jag gör det. Det finns ju sekretessregler kring styrelsearbete och liknande menar jag, säger Mikael Nachemson.

Då Realtid.se kontaktar Pan Capitals vd Claes-Henrik Julander blir svaret:

– Jag är som vanligt rädd att göra dig besviken. Vår policy är att inte kommentera våra affärer i media, säger han.

Handlar det om att du har blivit bränd någon gång i media?

– Nej, det handlar inte om något sådant, säger Claes-Henrik Julander.

Realtid.se har sökt Sven Hagströmer i frågan om skälet till reservationen.

Annons