”Om man orkar lyfta blicken lite känns byggbolagen attraktiva i det här läget”

Taggar i artikeln

Veckans börssnackisar
Joakim Bornold.
Publicerad
Uppdaterad

Levlers grundare och ordförande, sparprofilen Joakim Bornold, sammanfattar börsveckan varje fredag. Vad var veckans överraskning? Veckans besvikelse? Och vem stod för veckans citat? Här är Joakim Bornolds summering av vecka 47.

Realtid.se

Överraskning: Min favoritkrog Riche har fått in nya ägare. Ägarbolaget Svenska Brasserier närmar sig en börsnotering. Kan vi hoppas på aktieägarrabatt? Skistar kör ju 15 procent!

Besvikelse: Carl Bildt, han må vara Sveriges siste statsman men hans val av bolag som styrelsemedlem känns inte lika imponerande. Både Lundin Oil och Fastator är ju högaktuella av allt annat än smickrande orsaker. Vågar man ta in Carl i en styrelse?

Utspel/citat: ¨Galenskap¨. Elon Musk kommenterade till slut Teslastrejken. Det är väl bara att hålla med, strejken har tagit alldeles för stora proportioner

Annons

Vinnare: Hårt prövade SBB-ägare har haft en bra vecka och senast månaden är aktien nu upp över 30 procent. Att räntan verkar ha toppat är förstås positivt, men faran är långt ifrån över och aktien är trots den senaste tidens uppgång fortfarande ned 75 procent hittills i år.

Förlorare: Norska elhandlaren Kinect Energy som sänkte det finska elpriset genom att av misstag sälja 5 785 megawatt i auktionen på Nordpool. Resultatet blev ett kraftigt minuspris i Finland. Om Kinect ska stå för den kostnaden så handlar det om en felaffär i miljardklassen. Stökigt.

Bransch: Byggbranschen har offrats av Riksbanken och dess aggressiva räntepolitik. Men vi behöver bygga mer bostäder, fabriker med mera och infrastrukturen behöver rustas upp och staten har alla möjligheter att stötta och investera. Om man orkar lyfta blicken lite känns byggbolagen attraktiva i det här läget.

Annons

Annons