Finans Nyhet

Oljefonden förlorade 1 680 miljarder NOK första halvåret

Taggar i artikeln

Oljefonden
Publicerad
Uppdaterad

Den breda nedgången på världens aktiemarknader intensifierades under andra kvartalet i år, vilket skickade värdet på Oljefonden ytterligare nedåt.

Realtid.se

Bara under det första halvåret hade fonden en negativ avkastning på 14,4 procent, eller 1 680 miljarder norska kronor, enligt ett pressmeddelande från Norges Bank Investment Management (Nbim) på onsdagsmorgonen.

– Aktieinvesteringarna går ner hela 17 procent och det är just teknikaktierna som har gått dåligt med minus 28 procent i avkastning, säger chefen Nicolai Tangen i Nbim, enligt Dagens Näringsliv.

Fonden har investerat brett på internationella marknader i enlighet med ett jämförelseindex som definierats av finansministeriet, från vilket fonden endast kan avvika i liten utsträckning.

Annons

Under första kvartalet hade Oljefonden en avkastning på minus 4,9 procent, vilket motsvarar en värdenedgång på 653 miljarder NOK.

Samtidigt är fallande marknader inte nödvändigtvis bara negativt för Oljefonden och för Norges finanser. Norska staten har aldrig tjänat så mycket pengar på olja och gas som i år och det innebär att fonden får en rekordstor tillgång på nytt kapital att investera med.

Annons