Finans Nyhet

Oljebolag lyfte Wall Street

Publicerad

Torsdagshandeln på börserna i New York slutade på plus. Uppgången berodde bland annat på att de stora oljebolagens aktier klättrat till följd av det fortsatt höga oljepriset.

Oljepriset fortsatte på torsdagen sin klättring mot nya toppnivåer. Vid New York-börsernas stängning på torsdagskvällen, svensk tid, hade det stigit med över en dollar till 56:58 dollar per fat. Som mest var priset uppe i 56:90 dollar. De stora oljebolagen, däribland Exxon Mobil, fick ett rejält lyft. Exxons aktie stod vid börsens stängning på 60:12 dollar, vilket var en ökning med 1,47 procent.

Dow Jones industriindex slutade upp 0,12 procent på 10.578,65, medan Nasdaqs kompositindex steg med 0,69 procent och slutade på 2.089,15.

Oljebolagens uppgång gav Dow Jones industriindex en välbehövlig knuff i rätt riktning, sedan en negativ rapport från Philadelphia Fed tyngde börsen på torsdagen.

Annons

Dow Jones hämmades dock av General Motors nedgång. En rapport från Deutsche Bank om att GM troligen inte lyckas få med facket på att sänka pensions- och sjukvårdskostnaderna för sina anställda fick aktien att falla rejält. Vid stängning hade GM-aktien fallit med 1,47 procent till 35:62 dollar.

Ericssons aktie steg med 7 öre från det att Stockholmsbörsen stängde. Läkemedelsjätten Astra Zeneca steg med 91 öre. En amerikansk dollar kostade vid 22-tiden 7,66 kronor.

TT

Annons
Annons