Ola Serneke avgår som vd, igen

Taggar i artikeln

Ola Serneke
SernekeSerneke
Ola Serneke. Foto: Serneke
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetsinvesteringsbolaget Doxas portföljbolag Serneke genomför en ledningsförändring i Serneke Invest, vilket resulterar i att Ola Serneke lämnar som vd.

Realtid.se

I februari 2021 lämnade Ola Serneke rollen som vd och koncernchef för Serneke Group.

Förändringarna föranleddes av hans aktivitet i diskussionsforum på internet under pseudonym. En extern oberoende granskning av inläggen på forumet initierades på styrelsens initiativ. Advokat Biörn Riese genomförde granskningen som visade att inget brott mot reglementen hade skett men att agerandet var uttryck för dåligt omdöme. 

Ola Serneke lämnade då även sin post som ledamot i bolagets styrelse. Däremot fortsatte han som vd för Serneke Invest.

– Jag är medveten om att jag handlat på ett sätt som påverkat mångas syn på mig och vårt bolag negativt. Jag har i det här avseendet inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget, och jag har brustit i att vara en bra förebild, sa Ola Serneke då.

Annons

I april förra året lade fastighetsbolaget Doxa bud på hela Serneke.

”Det ska nog främst ses som en finansiell variant av det amerikanska arkadspelet Whac-a-mole, eller ”banka mullvad” på svenska. För det finns håligheter och mörka hörn hos både budgivaren och målbolaget där det kan dyka upp både det ena och andra, i finansiell mening,” skrev Realtids Per Lindvall då.

Ola Serneke, som alltså blev storägare i Doxa, var inte helt nöjd med hur affären framställdes i media.

Annons

– Betalningen skedde ju genom att vi, befintliga aktieägare i Serneke, fick Doxa-aktier. Så köpet är ju mer att likställa med en sammanslagning, vilket också gör att vi tror att vi kommer bli starkare bolag inför framtiden med kommande förändringar i konjunkturen, sa Ola Serneke till Realtid.

I februari i år blev det känt att  Göteborgs kommunala bostadskoncern AB Framtidens i tysthet hade köpt nästan all mark och byggrätter i den hajpade stadsdelen Karlastaden från Balder och Serneke, som numera ägs av Doxa. Priset var 1 miljard kronor, men affären innehåller en återköpsklausul vilket i praktiken gör att staden agerar bank åt bolagen. Det orsakade kraftig kritik – också från de politiska partier som var med och godkände avtalet.

Ola Sernekes sista dag i sin nuvarande position blir den 26 april och rollen som vd för Serneke Invest kommer att upphöra. Planen är att han ska inträda i Doxas styrelse i slutet av april.

Annons

–Efter 23 år i bolaget är det med blandade känslor jag gör detta val, men det är ett beslut som växt fram med avsikten att fokusera på det strategiska arbetet i styrelsen samt även frigöra tid för andra åtaganden, säger Ola Serneke i dagens presskommentar.

Annons