Martin Tivéus, vd, Attendo
Martin Tivéus, vd, Attendo. Foto: Attendo
Börs

”Ohållbart för Telia att ha kvar Martin Tivéus i styrelsen”

Efter miljonbonusen kan det även bli aktuellt för den hårt kritiserade Attendos vd Martin Tivéus att lämna tillbaka styrelseplatsen i Telia, detta enligt telekomexperten Mats Roesgaard Sjödin.

Uppdaterad 2021-05-09
Publicerad 2021-05-07

Det blåser kalla vindar kring omskrivna vårdbolaget Attendos vd Martin Tivéus, sedan det blev känt att en visselblåsande anställd hotats med repressalier för att denne flaggat om problem på Attendos verksamhet för äldre under pandemin. Detta samtidigt som ledningen fick miljonbonus trots det höga dödstal på Attendos äldreboende under pandemin och det statliga pandeminstöd som vårdbolaget erhöll. I veckan sa den kritiserade vd:n att han ska skänka bort sin miljonbonus till Attendos anställda. Men enligt telekomexperten Mats Roesgaard Sjödin, chefredaktör för Telekomnyheterna, är det sannolikt även Martin Tivéus styrelseplats i Telia som nu står på spel.

”Sett utifrån Telias höga svansföring kring hållbarhets- och etikfrågor tror jag att det är ohållbart för dem att ha kvar Martin Tivéus i styrelsen efter det här tämligen tondöva agerandet från honom och Attendo.”

– Sett utifrån Telias höga svansföring kring hållbarhets- och etikfrågor tror jag att det är ohållbart för dem att ha kvar Martin Tivéus i styrelsen efter det här tämligen tondöva agerandet från honom och Attendo. Sen återstår att se om Telia låter honom vara kvar till nästa bolagsstämma, vilket ju är om nästan ett år, eller om man ser till att han lämnar in en egen begäran om entledigande från styrelsen, säger Mats Roesgaard Sjödin, chefredaktör för branschnyhetsbrevet Telekomnyheterna, och fortsätter:

– Det faktum att Telias största aktieägare är staten försvårar Martin Tiveus situation ytterligare. Även om staten officiellt inte lägger sig i Telias affärer, så luktar det illa när en person som faktiskt på ett väldigt girigt sätt tagit ut bonus, trots statligt coronastöd, ska representera statsägda Telia.

Realtid har kontaktat Telia Company och Näringsdepartementet för en kommentar. Näringsdepartementet har ännu inte lämnat någon kommentar.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in