Oförändrade priser på bostadsrätter och nedåt för villor

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad
Publicerad
Uppdaterad

Under oktober var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villapriserna minskade med 1 procent. Prisutvecklingen på årsbasis är nu plus 1 procent för bostadsrätter och minus 5 procent för villor. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Realtid.se

I Storstockholm och Storgöteborg ökade priserna med 1 procent i oktober medan de minskade med lika mycket i Stormalmö. Samma nedgång var det i storstädernas centrala områden. På årsbasis varierar prisförändringarna från plus 4 procent i centrala Stockholm till minus 4 procent i Stormalmö. Prisutvecklingen på årsbasis bland länen uppvisar en stor variation. Från plus 12 procent i Värmland till minus 19 procent i Jämtland.

Under oktober var priserna oförändrade i Storgöteborg och Stormalmö. I Storstockholm och i riket utanför storstadsområdena, där närmare 70 procent av villaförsäljningarna sker, minskade priserna med 1 procent. På årsbasis har priserna minskat med mellan 3 och 4 procent i storstadsområdena. Samtliga län har en negativ prisutveckling på årsbasis. Från minus 1 procenti Norrbotten till minus 10 procent i Blekinge.

Prisnedgången sedan toppnoteringen i mars/april förra året är minus 10 procent för bostadsrätter och minus 13 procent för villor. Antalet sålda villor har börjat öka något. De senaste tre månaderna har det sålts 6 procent fler villor jämfört med samma månader förra året medan antalet sålda bostadsrätter under samma tidsperiod är 4 procent lägre.

Annons

– Vi börjar sannolikt närma oss räntetoppen, och trots ett högt utbud rapporterar många medlemmar att marknaden känns piggare än jämfört med förra hösten. Samtidigt är det fortfarande många säljare, framför allt där priserna är högre, som avvaktar om de inte får bud som motsvarar förväntningarna. För fastighetsmäklarna handlar nu mycket om själva kärnan i mäkleriet, att få säljare och köpare att mötas, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef, Mäklarsamfundet i en skriftlig kommentar.

Annons