Finans Nyhet

Oförändrad styrränta – positiv nyhet för svensk ekonomi

Taggar i artikeln

Fed
Jerome Powell, Fed, Foto: TTJerome Powell, Fed, Foto: TT
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Federal Reserve, den amerikanska centralbanken, lämnar räntan oförändrad. Beskedet kan vara positivt för svensk ekonomi.

Finwire

Under onsdagskvällen kom beskedet att den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar räntan oförändrad. Fed lämnar därmed styrräntan oförändrad på intervallet 5,25-5,50 procent. Samtidigt utesluter inte Feds ordförande Jerome Powell att det kan behövas fler räntehöjningar framöver.

Powell konstaterar att flera ekonomiska indikatorer pekar åt rätt håll, men samtidigt påpekar han att inflationsläget fortfarande är instabilt. Även om Powell inte utesluter möjligheten till ytterligare räntehöjningar, är det tydligt att vi närmar oss slutet på räntehöjningscykeln.

Denna utveckling är även positiv för Sverige, ett land som är starkt beroende av export och som har nära kopplingar till både den amerikanska ekonomin och den globala ekonomin.

Annons

– Det här blir positiva signaler att konjunkturen kan bidra till att också svensk ekonomi kan utvecklas bättre i det längre perspektivet, säger Robert Bergqvist seniorekonom på SEB till SVT.

Annons