Och vem tror ni tog prästens tjänstebostad?

UPPDATERAD Kyrkorådets ordförande i Oscars församling, Annette Lundquist Larsson, minns inte hur hon fick våningen. Nu kan Realtid.se friska upp toppmoderatens minne.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-03-05

Annette Lundquist Larsson, ledande politiker i Oscars Församling, bor i en av kyrkans åtråvärda lyxvåningar på Fredrikshovsgatan på Östermalm.

Lägenheten är en femma på 170 kvadratmeter. Kyrkorådets ordförande bytte till sig den attraktiva våningen genom att lämna sin femma i det betydligt mindre attraktiva Fältöversten, har hon tidigare berättat för Realtid.se.

En version som stöds av kyrkoherde Hans Rhodin, som sitter i församlingens lägenhetskommitté.

I ett mejl till Realtid.se skriver Rhodin:

”Annette Lundquist Larsson bytte sin 5:a mot en 5:a helt enligt hyreslagens bytesrätt.”

Men när Realtid.se tidigare ställt frågor till kyrkopolitikern om hur bytet gått till, vem som tipsade henne om våningen och med vem som hon bytte lägenhet med, ja då har Lundquist Larssons minne klickat.

Men nu kan Realtid.se avslöja att Annette Lundqvist Larsson och hennes man, moderata landstingsrådet Lars Joakim Lundquist, bytt till sig våningen med hjälp av en bulvan.

Så här gick det till.

Församlingens präst Birgitta Rengmyr Lövgren bodde ursprungligen i våningen, som då var hennes tjänstebostad. Hon pensionerades som präst våren 2004, fick då lämna ifrån sig lägenheten och flyttade då till Vadstena.

– Annette Lundquist Larsson visste självklart om, i egenskap av kyrkorådets ordförande, att våningen skulle bli ledig. Hon pratade vitt och brett om att hon ville åt den lägenheten, eftersom hennes egen lägenhet låg på en mindre attraktiv adress, berättar en källa.

Enligt Realtid.se:s källa var det Lundquist Larsson själv som drev frågan om att hon skulle komma åt våningen.

Men för att snygga upp fasaden ordnade hon så att en annan person först flyttade in i våningen, för att sedan göra det oantastliga bytet med Lundquist Larsson.

– Hon vill inte lägga beslag på våningen direkt, för att inte dra på sig kritik, utan anlitade en bulvan, säger källan.

En person som jobbade med ungdomar inom församlingen behövde en lägenhet, men våningen på Fredrikshovsgatan var för stor och dyr för henne, erfar Realid.se.

Kvinnan övertalades att flytta in i våningen, medan den renoverades för Lundquist Larssons räkning. När våningen på Fredrikshovsgatan var färdigrenoverad gjordes det formellt oantastliga direktbytet.

– Men församlingens revisorer var både bekymrade och upprörda över hanteringen och krävde att församlingen upprättade någon form av skriftlig policy för hur församlingens lägenheter skulle fördelas, säger källan till Realtid.se.

Något som också senare upprättades.

Lars Fleming, var ordförande i Oscars Församlings fastighetsutskott vid den aktuella tidpunkten. Han höll bland annat i renoveringarna av församlingens lägenheter.

Fleming bekräftar i allt väsentligt källans uppgifter till Realtid.se.

– Ja, en kvinna som jobbade med barn- och ungdomsverksamheten flyttade in efter att prästen Birgitta Rengmyr Lövgren gått i pension, säger Lars Fleming.

– Sedan renoverades våningen, medan kvinnan bodde där. Såvitt jag minns var det sedan Lundquist Larsson som flyttade in i den färdigrenoverade lägenheten, säger Lars Fleming.

Fick Lundquist Larsson våningen via en bulvan?

– Det vet jag inte om man kan säga. Det fanns ett kösystem, men personer som arbetar inom kyrkan får en viss favör, säger Lars Fleming.

Stämmer det att församlingens revisorer reagerade på lägenhetskarusellen?

– Ja de sa ifrån att de ville att vi skulle ha klara och snygga papper för hur fördelningen av lägenheter skulle gå till, säger Lars Fleming.

– Lägenhetsbyten är delikata saker och har man en förtroendeställning måste det gå snyggt till.

Kyrkorådets ordförande: "Inga konstigheter"

Annette Lundquist Larsson minns nu plötsöligt vem hon bytte lägenhet med, men "vill inte lämna ut hennes namn, med hänsyn till kvinnan som haft privata problem".

Hon erkänner också att hon kände till att prästens bostad blev ledig, men att hon inte gått före någon bostadskö.

– Det finns helt enkelt ingen kö, utan lägenheterna delas ut till de bäst behövande och den här kvinnan hade ett akut behov av lägenheten.

Har lägenheten renoverats för din räkning, medan kvinnan bodde där?

– Nej det rörde sig om ett normalt underhåll som skulle gjorts under alla förhållanden.

Har kvinnan varit bulvan för dig?

– Nej, abosolut inte. Mitt engagemang i kyrkan går tillbaka till sedan jag var liten och mitt samvete förbjuder mig att utnyttja min ställning på något vis.

Platsannonser

Logga in