Nytt lånesamarbete ska gynna näringslivet i norr

Nytt lånesamarbete ska gynna näringslivet i norrNytt lånesamarbete ska gynna näringslivet i norr
Sparbanken Nord och Nordiska Investeringsbanken går samman med ett lånepaket för näringslivet. (Foto: Helena Landstedt/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Små och medelstora företag spelar en viktig roll för Norrbottens ekonomi. Nu ska dessa få hjälp på traven genom ett förnyat lånesamarbete.

Cia Erander

Det är Sparbanken Nord och Nordiska Investeringsbanken, NIB, som har fastställt ett låneprogram på 200 miljoner kronor för vidareutlåning till små och medelstora företag och miljösatstningar i norr.

”Det förlängda låneprogrammet med Nordiska Investeringsbanken ger oss ytterligare möjligheter att investera i hållbar tillväxt för små och medelstora företag i Norrbotten”, säger Anneli Sjömark, vd på Sparbanken Nord, i ett pressmeddelande.

Företagarnas Finansieringsrapport från 2023 visar att det som är avgörande för småföretagarnas investerings- och expanderingsförmåga är att de har en god kredittillgång.

Annons

Tufft men bättre än överlag

Affärer i norr rapporterar om ett tufft näringsliv, men den senaste konjunkturbarometern från Norrlandsfonden 2023 visar ändå att läget är bättre än i övriga landet.

”Hushållen är mindre drabbade här, och vi har ett näringsliv som i mindre utsträckning vänder sig mot hushållen”, säger Petter Alapää, kreditchef på Norrlandsfonden.

Nu ska det nya låneprogrammet på 200 miljoner underlätta ytterligare för näringslivet.

Annons

Projekt som kan beviljas krediter från programmet kan till exempel vara finansiering av ny utrustning och fordon för företag inom skogsnäring och gruvdrift, samt investeringar inom den gröna omställningen.

Riskfaktorn Malmbanan

Det finns många orosmoln för näringslivet i norr också. Exempelvis väckte Malmbanans senaste urspårning stor ilska, skriver Dagens Industri.

Skicket på Malmbanan är undermålig och näringslivet kräver dubbelspår – och får stöd av flera av Sveriges tyngsta företagsledare som AB Volvos (börskurs Volvo) vd Martin Lundstedt och Scanias vd Christian Levin.

Annons

”Vi är statens guldgruva, då måste det in pengar”, säger Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten.

Läs mer:
Natos tuffa krav på Sverige: ”Inte så imponerande”. Realtid
Utredare: Norrlandsfonden bör investera i nya bostäder. Realtid
Bostadskrisen hotar Sveriges klimatomställning. Realtid

Annons