Foto: Anncapictures från Pixabay
Riskkapital

Nytt investeringsrekord för cleantech i Norden – Sverige i särklass störst

Med sammanlagt närmare 800 miljoner euro i nytt kapital bidrog svenska Northvolt, Oatly och Renewcell stort till hela nordiska cleantech-sektorns nya rekord i investeringar 2020.

 

Uppdaterad 2021-02-11
Publicerad 2021-02-04

Cleantech-sektorn drog vinstlotten 2020 med ett nytt rekord i kapitalanskaffning från privata investerare. Det totala inflödet av kapital ökade med hela 33 procent under 2020 till 1 836 miljoner euro genom 248 investeringar, jämfört med 1 376 miljoner euro 2019. Sverige stod för 54 procent av totala investeringar sett till antal och för 70 procent sett till det totala investeringsvärdet i regionen. 2020 investerades det 1 266 miljarder euro inom cleantech i Sverige jämfört med 798 miljoner euro 2019, en konsekvent ökning från en redan mycket hög nivå. Svenska Northvolt, Oatly och Renewcell bidrog till närmare 800 miljoner euro.

MagnusAgerstrom.webp

Magnus Agerström, vd, Cleantech Scandinavia
Magnus Agerström, vd, Cleantech Scandinavia

– Generellt beror den svenska ökningen i cleantech-investeringar till stor del på två saker. Å ena sida har vi i Sverige en mängd alternativa handelsplatser där mycket kapital genereras. Å andra sida genererar Sverige flera innovationer jämfört med andra nordiska länder, säger Magnus Agerström, vd för Cleantech Scandinavia.

Cleantech Scandinavia har följt utvecklingen av transaktioner inom cleantech sedan 2008 och ser att cleantech-området ökar för varje år som går. Än finns det utmaningar för cleantech-bolagen, i synnerhet bolagen i ett tidigt skede.

– Medan det har blivit lättare för cleantech-sektorn i sin helhet att ta in kapital har det även blivit svårare för bolag i de tidigaste skedena. Affärsängel som tidigare var riskbenägna och villiga att investera i bolag i tidigt skede har nu fler möjligheter till att investera i större och stabilare bolag inom sektorn. I länder som Tyskland och Nederländerna så finns det fler industribolag som investerar genom corporate ventures än det gör i Sverige. Sverige blir där lite marginaliserat jämfört med kontinentala Europa.

Vidare ser Magnus Agerström två trender som sticker ut vad gäller sektorns framtida tillväxt.

– Det finns absolut ett flertal unicorn-kandidater inom cleantech, i synnerhet inom elektrifiering. En annan intressant trend  är att cleantech-innovationer kommit allt närmare konsumenterna med exempelvis foodtech och agritech.

Energi, agritech samt industri och produktion var de tre sektorer som attraherade mest kapital 2020, med sammanlagt 1 136 miljoner euro. Avancerade material visar för sin del en lovande tillväxtpotential.

Investeringar i cleantech i Norden 2020 Cleantech Scandinavia
Investeringar i cleantech i Norden 2020, värde. Källa: Cleantech Scandinavia
Investeringar i cleantech i Norden 2020 antal investeringar Cleantech Scandinavia
Investeringar i cleantech i Norden 2020, antal investeringar. Källa: Cleantech Scandinavia

Cleantech Scandinavias data offentliggörs i samband med Sweden Sustaintech Venture Day.

 

 

Om Sweden Sustaintech Venture Day

Sweden Sustaintech Venture Day arrangeras av Energimyndigheten, Sting och Cleantech Scandinavia, tillsammans med sex lokala inkubatorer Lead, MINC, Chalmers Ventures, Dalarna Science Park, Arctic Business Incubator, Sting Bioeconomy samt, Nefco, Svenska Institutet, Invest Stockholm, Nasdaq, Tillväxtverket, Vinnova, EIT InnoEnergy, Business Sweden, KTH, Realtid och Wildeco.

Mediapartnerskap

Realtid är utvald mediapartner till Sweden Sustaintech Venture Day. Det sponsrade samarbetet innebär att Realtid är prioriterad mediakanal för eventet.

Platsannonser

Logga in