Finans Nyhet

NYTT INSLAG! Här är Realtids alla gästkrönikörer 2021

Realtids gästkrönikörer.Realtids gästkrönikörer.
Realtids nya gästkrönikörer: Överst från vänster: Sasja Beslik, Robert Boije, Jennny Carenco, Salla Franzén, Jesper Olsson, Helena Palmgren, Lars Sjögren, Elisabeth Thand Ringqvist, Vincent Weir, Tobias Wåhlén och Rickard Ydrenäs.
Publicerad

Realtid kan i dag stolt presentera elva mycket professionella och specialiserade gästkrönikörer. 

Camilla Jonsson

Sasja Beslik

Sasja
Beslik.

Sasja Beslik är en svensk och internationell finansiell expert känd för att främja ekonomisk hållbarhet över hela världen. Han har varit anställd av den schweiziska privatbanken J. Safra Sarasin sedan 2019. Tidigare jobbade Sasja Beslik på Nordea i tio år, varav de sista åren som hållbarhetschef.

Sasja Beslik har en examen från Stockholms universitet i ekonomi och journalistik.

Annons

Förra året rankades han av den internationella investeringsfirman Odysseus Partners som den mest inflytelserika personerna inom nischen hållbara finanser.

Sasja Beslik har drygt 200 000 följare på Twitter. https://www.jsafrasarasin.com/internet/com/

 

Robert Boije

Robert
Boije.

Annons

Robert Boije är chefekonom på SBAB och doktor i nationalekonomi från Uppsala universitet. Han har tidigare bland annat varit chefekonom på Finansinspektionen och Riksrevisionen, chef för Makroanalysenheten på Finansdepartementet, chef för Utredningsenheten på Riksbanken, samt samhällspolitisk chef på Saco. Förutom en doktorsavhandling med inriktning mot offentlig ekonomi och bostadsmarknaden har Robert publicerat ett stort antal populärvetenskapliga artiklar och deltagit flitigt i det offentliga samtalet med bland annat många debattartiklar i Sveriges ledande dagstidningar och annan media.

Robert Boijes specialområden är makroekonomi, finans- och penningpolitik, offentlig ekonomi, skatter och bostadspolitik. Han har också medverkat som expert i flera statliga skatteutredningar. https://www.sbab.se/1/privat_.html

 

Annons

Jenny Carenco

Jenny
Carenco.

Vd, grundare och Impact Manager på Prosper Social Impact och styrelsesekreterare för Swedish National Advisory Board for Impact Investing, en ideell förening där kapitalmarknader, offentlig sektor, impact-företag, rådgivare, experter samlas för att få impactekonomin att växa. Jenny har en Bachelor of Business Administration (BBA) från Lunds universitet

 

 

 

Salla Franzén

Salla
Franzén.

Efter tio år av matematikstudier var jag postdoc på Universitetet i Oslo och Mittuniversitetet i Sundsvall. Mitt första jobb inom finans var på en hedgefond, S&S Asset management där jag arbetade som risk-och portföljanalytiker. Jag har varit på SEB sedan 2011 och gjort många olika saker – främst som riskanalytiker inom olika affärsområden och fondförvaltare , innan jag blev Group chief data scientist för SEB drygt tre årsedan.

Jag är väldigt intresserad av data och digitalisering – hur kan vi  använda vår data för både analys, insikter och samtidigt introducera AI och maskininlärning på ett säkert, etiskt och hållbart sätt? vilka typer av AI system är lämpliga för olika tillämpningar? Teknologiska framsteg kan ibland leda till stora förändringar i en organisation, och det händer otroligt mycket inom det området. Jag tror på samarbete och på att bygga saker tillsammans, så jag är också involverad i WASP (Wallenbergs AI, autonoma system och mjukvaruprogram) både med egen industridoktorand men också genom att vara med i dialogen mellan akademi och industri kring hur vi kan få in forskning i industrin generellt.
Jag är också ledare för  arbetsströmmen Näringsliv i ett stort samarbete som heter AI Agenda för Sverige och drivs av RISE sedan två år tillbaka. I agendan jobbar vi med att identifiera områden där vi tror att Sverige behöver satsa nu för att bli ett starkt land inom AI.

Min roll är att jag ska ”inspirera banken till att bli mer datadriven”. Jag är chef för ett team med datascientister och visualiseringsexperter, vi arbetar med många olika team i  banken och hjälper dem att få ut nytta, som är värdefull för kunden, ur sitt data. Det kan vara att vi arbetar med att bygga modeller, eller att vi stöttar dem i att bygga saker själva. Det bästa med jobbet, förutom det fantastiska teamet jag får leda, är att få diskutera möjligheter med så många olika delar av banken och att se hur en idé blir verklighet. Det gäller att skynda långsamt och att våga börja litet, små steg kan ofta bli stora framgångar när man vågar doppa tårna i AI-världen.

Utbildning: doktorsgrad i teoretisk matematik (flera komplexa variabler) från Stockholms universitet.
https://sebgroup.com

Jesper
Olsson.

 

Jesper Olsson

Jesper Olsson är Senior Consultant inom IT/Telecom/Tech/Media på Novare. Jesper har mer än 20 års erfarenhet av chefsrekrytering. 
Började på Novare 2018. Tidigare erfarenhet från exempelvis K2 Search, Forte Executives och Heidrick & Struggles samt Dagens Nyheter. Är utbildad civilekonom från Lunds universitet.
https://novare.se

Helena Palmgren

Helena
Palmgren.

Värderingsstyrd branschprofil och förändringsledare som gått i bräschen för transparens, standardisering och flytträtt av pension. Medgrundare och tidigare vd för Brummer Life och Nordnet Pension. Idag driver hon tillsammans med Joakim Bähr det specialiserade konsultbolaget Palmgren & Bähr i syfte att hjälpa Sveriges arbetsgivare och pensionssparare till bättre pensionsupplevelser. Är även styrelseledamot i Sörmlands Sparbank och Elementa Management. www.palmgrenbahr.se

 

 

Lars Sjögren

Lars
Sjögren.

Lars Sjögren är vd för P27 Nordic Payments Platform AB som har målet att skapa ett nytt nordiskt betalnätverk till gagn för Nordens 27 miljoner invånare. 

Han brinner för frågor som rör digitalisering och betydelsen av att arbeta tillsammans över landgränserna för att lösa framtidens utmaningar. Lars har under sin karriär bland annat ansvarat för digitala plattformar och utvecklingsfrågor inom Danske Bank-koncernen och varit styrelseledamot i Bankgirot och ett antal andra bolag.

Lars Sjögren har läst ekonomi på Universitetet i Linköping och har en MBA från Handelshögskolan i Stockholm.

 

Elisabeth Thand Ringqvist

Elisabeth
Thand
Ringqvist

Elisabeth är affärsängel, entreprenör och styrelseproffs. Hon startade sitt första företag som tjugoåring och valdes samma år in i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Östersund. I sina olika roller i näringslivet och politiken har innovation, hållbarhet och tillväxt varit genomgående teman. Elisabeth är särskilt intresserad av ”design thinking” som går att tillämpa på allt från produktutveckling till samhällsförändring. 

Elisabeth har grundat och är ordförande i affärsängelnätverket E14 med bas i Åre. Hon är också ordförande i Storskogen Group och Skärgårdsstiftelsen. Elisabeth är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har ett diplom inom Management and Leadership vid Stanford University i USA. Hon var tidigare vd för Företagarna och är författare till boken Nerdonomics.

 

Vincent Weir

Vincent
Weir.

Vincent Weir är partner på Invenio Growth, ett rådgivningsföretag som fokuserar på att hjälpa kunder att genomföra digitala transformationer via investeringar och partnerskap med startup-communityn. Före Invenio var han konsult inom McKinsey’s globala betalningsprojekt och produktchef på Klarna och Fiserv. Vincent Weir tog examen med utmärkelse från Davidson College med examen i engelsk litteratur. På sin fritid är han en ivrig löpare och värd för Founders Running Club, en veckogrupp som syftar till att hjälpa Stockholm-baserade grundare att leva hälsosammare liv. https://inveniogrowth.com

 

 

Tobias Wåhlén

Tobias
Wåhlén.

Tobias Wåhlén är vd på Advokatfirman Lindahl, en av landets största affärsjuridiska advokatbyråer. Lindahl vill hjälpa sina klienter att ta vara på varje affärs fulla potential samtidigt som byrån erbjuder sina medarbetare den mest intressanta språngbrädan i karriären. Tobias är jurist och har tidigare erfarenheter från uppdrag som bland annat kommunikationskonsult, presschef och marknadschef i både svenska och internationella organisationer. Jur kand från Lunds universitet. https://www.lindahl.se

 

 

.

Rickard Ydrenäs

Rickard
Ydrenäs.

Rickard Ydrenäs är EU- och brexitexpert, kommunikationskonsult, specialiserad på europeisk politik, EU-lagstiftning inom finansiella tjänster och brexit, redaktör och grundare av Brexitpodden och Tullpodden. Grundare av kommunikationsbyrån Ydrenas Communications och föreläsare om EU:s lagstiftningsprocesser – Så fungerar EU-lagstiftning i praktiken. 

Rickard Ydrenäs har en bred bakgrund inom politik, kommunikation och journalistik i Sverige och på europeisk nivå. Han har bland annat varit politisk rådgivare i Europaparlamentet för Liberalerna, ledamot i Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten Eiopas intressentgrupp för försäkring och återförsäkring (IRSG). Som journalist har han arbetat som webb- och tidningsredaktör, reporter och ledarskribent för bland andra Skandia, Pensionsnyheterna, Privata Affärer och Katrineholms-Kuriren. 

 

 

 

 

Annons