Nytt grepp ska äntligen få fart på byggandet

Nytt grepp i Uppsala för att få fart på byggandetNytt grepp i Uppsala för att få fart på byggandet
Kommunen inför nya regler som förhoppningsvis leder till fler avtal. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Publicerad
Uppdaterad

För att mildra effekterna av lågkonjunkturen och få igång fler byggstarter får bostadsbyggare dela upp betalningen över några år.

Annelie Sandström

Uppsala kommun tar ett nytt grepp att få fart på byggandet – bostadsbyggare får dela upp sin betalning över två och ett halvt år.

”Att det byggs i takt med behoven och även i bistra tider är viktigt både för jobben och för att mota bostadsbristen. Med det här beslutet kommer vi underlätta för fler byggstarter i Uppsala”, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, till Fastighetstidningen.

Efter dialog med branschen kan bostadsbyggare nu förvärva mark utan att direkt behöva betala hela köpeskillingen. Motkravet är att de måste de börja bygga inom arton månader.

Annons

Så ser upplägget ut

”Att skjuta upp betalningstillfället kommer förhoppningsvis leda till att det tecknas fler avtal”, säger Sara Lundén, avdelningschef för mark- och exploatering på Uppsala kommun, till tidningen.

Vanligtvis betalar bostadsbyggare hela köpeskillingen vid tillträde till marken.

Med den nya modellen betalar de istället tio procent vid avtalets tecknande, tjugo procent ett år senare och resten vid slutbesked – senast två och ett halvt år senare.

Annons

Beslutet gäller för avtal som tecknas fram till och med årsslutet 2025.

Läs mer:
Konkurserna sprider sig till medelstora byggbolag. Realtid
Rapport: Notan för byggkrisen kan bli över 1 000 miljarder kronor. Realtid

Annons