Mat & Dryck Partner content

Sydafrika – nya världens vinsuccé

Vinlandet SydafrikaVinlandet Sydafrika
Publicerad
Uppdaterad

I Sydafrika har vin bara producerats i 350 år – trots det är landet en av storsäljarna på Systembolaget och har under det senaste decenniet vuxit sig allt starkare i vinindustrin. Men vad är det egentligen som fått Sydafrika att kasta omkull den gamla världens vinländer?

Partner content – Innehåll från Vinliv

Den här artikeln innehåller annonslänkar

Chardonnay, cebernet sauvignon, syrah och pinot noir – med varsamt odlade druvor och enorm expertis har Sydafrika på kort tid tagit plats bland världens största vinproducenter. Med fem huvudregioner, Cape South Coast, Coastal Region, Breede River Valley, Olifants River och Klein Karoo, indelade i 27 distrikt och 77 mindre wards har Sydafrikas vinproduktion ökat drastiskt trots sin relativt korta tid på marknaden.

Annons

Hitta din sommarresa hos Airtours – säkra semestern till ett bra pris >>

Vinets kust

För snart 400 år sedan planterades sticklingar av vad som senare skulle komma att bli Sydafrikas första vinrankor. Holländska sjöfarare hade precis koloniserat Godahoppsudden och behövde upprätta en bunkringsstation för handelsflottan på vägen till Indien. Sju år senare pressade man den första vinskörden.

Men för att hålla långsiktigt har Sydafrikas vinodlare fått tänka till. Tack vare det tuffa klimatet ligger de flesta vinodlingarna numera i Kapprovinsen, i landets sydvästra del, dit Atlantens svalka når Indiska oceanens värme. Problemet med torka och vattenbrist är däremot ett återkommande problem som får vinodlarna att behöva ta till konstbevattning som nödlösning.

Annons

Upplev en härlig vistelse i naturen med glamping >>

Vindruvor Sydafrika

Den egna druvan

De gröna druvorna står för 56 procent av den totala vinodlingen i Sydafrika. Chenin blanc (tidigare steen) är en druva som dominerar och används mest i framställningen av torra och fruktiga bordsviner, men också i basvin för brandyframställning. Colombard, landets näst vanligaste druva, används för samma ändamål.

Annons

Upptäck matkassen som sätter guldkant på vardagen  – kockförberedda såser, soppor, grytbaser och fonder >>

Trots ett flertal gröna favoriter har landet en förkärlek till de blåa druvorna. Cabernet sauvignon och shiraz är de vanligaste, tätt följt av merlot, pinotage, ruby cabernet och cinsault. Just pinotage är Sydafrikas helt egen druva. Genom att korsa pinot noir med cinsault skapades, för näst intill hundra år sedan, druvan som kom att kasta omkull den gamla världens vinländer. Druvan ligger bakom viner som påminner om klassiska europeiska förebilder med en touch av nya världens mjuka fruktighet.

Sydafrikansk mat

Bästa vinet till sydafrikansk mat

Tack vare Sydafrikas rika historia och kulturella mångfald finns det allt från internationella klassiker till lokala paradrätter på menyn. Drick ett rökigt, och lagom syrligt, rödvin till rätter som serveras med rökt fisk och kött, grillat, vilt eller i gryta. Äter du hellre en lättare måltid med skaldjur passar ett friskt, lätt och fruktigt vitt vin perfekt. Består maträtten av söta inslag från till exempel torkad frukt kan du dricka ett minst lika sött vin till, annars kan maten upplevas som sur eller besk. Även fruktiga röda viner eller rosé gör jobbet.

Upplev en härlig vistelse i naturen med glamping >>

4 snabba om Sydafrika

  • Vinodling: Cirka 100 000 hektar
  • Kända distrikt: Stellenbosch, Swartland, Franschoek, Constantia
  • Kända gröna druvor: Chenin blanc (steen) och colombard
  • Kända blå druvor: Cabernet sauvignon, shiraz, merlot, pinotage, ruby cabernet och cinsault

Har du provat höghöjdskaffe? Höghöjdskaffe är kaffe där minst 50% av plantagerna ligger över 1200 meters höjd över havet. Läs mer här >>

Annons