FinansNyhet

Nya förändringar i Didner & Gerges största fond

”Vi är glada att relativt snabbt få in Simon. Han börjar om två veckor”, säger Adam Gerge, ordförande och grundare för Didner & Gerge, om att fondförvaltarens största fond behöver ta in en ny förvaltare för andra gången inom ett halvår. Foto: Didner & Ge”Vi är glada att relativt snabbt få in Simon. Han börjar om två veckor”, säger Adam Gerge, ordförande och grundare för Didner & Gerge, om att fondförvaltarens största fond behöver ta in en ny förvaltare för andra gången inom ett halvår. Foto: Didner & Ge
”Vi är glada att relativt snabbt få in Simon. Han börjar om två veckor”, säger Adam Gerge, ordförande och grundare för Didner & Gerge, om att fondförvaltarens största fond behöver ta in en ny förvaltare för andra gången inom ett halvår. Foto: Didner & Gerge.
Publicerad

Så sent som i våras bytte Didner & Gerge ut den ena av de två förvaltarna i Didner & Gerge Aktiefond. Nu hoppar den andra av.

Sverker Brundin

I mars var det stor uppmärksamhet kring att Adam Nyström fick lämna förvaltningen av Didner & Gerge Aktiefond på grund av familjeskäl. Fonden hade en dålig utveckling under 2017 och medgrundaren Henrik Didner sade i en DI-intervju: ”Generellt kan man väl säga att driva en aktiefond av den här storleken är något man måste leva med och tänka på dygnet runt. Adam har varit på jobbet, men inte på heltid. Det blev liksom värre mot slutet på året samtidigt som utmaningarna växte”.

I en intervju med Realtid sade Henrik Didner att han hoppades att Adam Nyström skulle arbeta kvar på Didner & Gerge, men nu meddelar fondförvaltaren att Adam Nyström ”avser att säga upp sig den närmaste tiden”. Nu lämnar även hans parhäst sedan många år, Gustaf Setterblad.

– Gustav är barnledig och avser att säga upp sig, säger Adam Gerge, ordförande och medgrundare för Didner & Gerge.

Annons

Han har inte sagt upp sig ännu?

– Nej. Gustav Setterblad och Adam Nyström har jobbat hos oss i över tio år. De har varit parhästar länge. Att de ska sluta är deras eget beslut. Så är läget och vi måste respektera deras beslut.

I mars tog Carl Bertilsson över från Adam Nyström som förvaltare av aktiefonden. Som ersättare för Gustav Setterblad har Didner & Gerge rekryterat Simon Peterson.

Annons

– Vi är glada att relativt snabbt få in Simon. Han börjar om två veckor.

Simon Peterson kommer närmast från L E Lundberg Kapitalförvaltning, där han under sju år framför allt har arbetat som finansanalytiker och i viss mån även som portföljförvaltare. Tidigare har han varit ett par år på Handelsbanken Capital Markets.

– Det är en bra miljö att komma ifrån. Och en bra kombination tillsammans med hans stora aktieintresse.

Annons

Didner & Gerge har fem aktivt förvaltade aktiefonder, där varje har två förvaltare. Didner & Gerge Aktiefond är störst och den hade den sista juni ett förvaltat kapital på 38 miljarder kronor. Den ska investera minst 90 procent av sina medel i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper, varav 80 procent ska handlas i Sverige. Fonden har så här långt i år ökat 8,78 procent i värde, vilket är sämre än Six Return Index, som i år har ökat 16,72 procent. Förra året backade fonden 16,3 procent, mycket beroende på att Danske Bank föll som en sten på grund av penningtvättskandalen.

Fonden hade ett riktigt dåligt år förra året och har utvecklats ganska svagt även i år. Vad säger du om det?

– Vi står alltid bakom våra förvaltare, i vått och torrt. De har åstadkommit väldigt goda resultat historiskt, men de senaste åren har varit väldigt tuffa, säger Adam Gerge.

Annons