Mikael Ericson. Foto: Niclas Ryberg/TT
Nytt jobb

Ny vd för Intrum Justitia

Mikael Ericson blir vd och koncernchef efter det att sammanslagningen av Intrum Justitia och Lindorff slutförts.
 

Uppdaterad 2017-06-09
Publicerad 2017-06-09

Styrelsen i Intrum Justitia har beslutat att Mikael Ericson kommer att bli vd och koncernchef i det sammanslagna bolaget när transaktionen slutförts. Beslutet är fattat i samförstånd med de föreslagna nya styrelsemedlemmarna som nominerades av valberedningen den 7 juni 2017.

Erik Forsberg, nuvarande Finansdirektör i Intrum Justitia, kommer att fortsätta som Finansdirektör i det sammanslagna bolaget.

− Mikael Ericsons erfarenhet och kunskap tillsammans med den kontinuitet han tillför ger honom en utmärkt position att leda Intrum Justitia och Lindorff efter sammanslagningen. Det sammanslagna bolaget kommer att kunna kapitalisera på de möjligheter till tillväxt och expansion som existerar inom kredithanteringsbranschen, säger Lars Lundquist, styrelseordförande i Intrum Justitia, i ett pressmeddelande.

I november 2016 tillkännagav Nordic Capital Fund VIII, de nuvarande indirekta majoritetsägarna i Lindorff, och styrelsen i Intrum Justitia den tänkta sammanslagningen mellan Intrum Justitia och Lindorff. Det sammanslagna bolaget kommer att bli ledande inom kredithantering, med tjänste-erbjudande i 23 länder och till 100.000 kunder i flertalet sektorer.

– Vi har haft förmånen att behöva välja mellan två utmärkta kandidater när det gäller erfarenhet och kunskap, Vi ser nu fram emot att jobba tillsammans med Mikael Ericson för att utveckla det sammanslagna bolaget från och med den dag då transaktionen slutförs. Jag vill tacka Klaus-Anders Nysteen för att framgångsrikt ha fört Lindorff till nästa nivå när det gäller expansion och tjänsteleverans, säger Kristoffer Melinder, Managing Partner NC Advisory, rådgivare till Nordic Capital Funds, i pressmeddelandet.

– Jag är givetvis fullt dedikerad till att genomföra den här sammanslagningen tillsammans med professionella och motiverade människor i både Intrum Justitia och Lindorff. Jag har under de senaste 6 månaderna haft förmånen att skapa en stark grund för den kommande integrationsprocessen. För att nå det sammanslagna bolagets fulla potential krävs ett teamarbete som jag är stolt över att leda när vi väl stängt affären, säger Mikael Ericson i pressmeddelandet.

Sammangåendet är avhängt ett godkännande från EU-kommissionen med ett förväntat besked den 12 juni, 2017. Transaktionen förväntas avslutas inom det andra kvartalet 2017, i enlighet med vad som tidigare kommunicerats.
Både Mikael Ericson och Klaus-Anders Nysteen kvarstår som koncernchefer för sina respektive bolag, därefter är avsikten att Klaus-Anders Nysteen blir Senior Advisor till Nordic Capital Funds.

Mikael Ericson antog rollen som koncernchef på Intrum Justitia i mars 2016 och har arbetat i ett flertal ledande positioner i bank- och finansbranschen de senaste 30 åren, bland annat som chef för Handelsbanken Capital Markets och som Koncernchef för Carnegie Investment Bank. Närmast kommer han från Danske Bank och rollen som chef för International Banking.

Erik Forsberg började arbeta på Intrum Justitia i november 2011. Han har tidigare arbetat i rollen som Finansdirektör på PR-mjukvaruföretaget Cision, samt i roller som Finansdirektör, Group Treasurer och affärscontroller på flertalet bolag, däribland EF Education.

Platsannonser