Ny mäklarundersökning: I princip ingen tror på stigande bopriser

Botten tycks ha gått ur när det gäller mäklarnas tilltro till bostadsmarknaden
Publicerad
Uppdaterad

Botten tycks ha gått ur när det gäller mäklarnas tilltro till bostadsmarknaden. Blott fyra mäklare av 100 spår nu stigande priser, visar en färsk undersökning. 

Rikard Jansson

Inte mindre än två av tre fastighetsmäklare tror på fallande bostadspriser under hösten. Det visar en färsk undersökning som Boneos låtit göra bland såväl mäklare som spekulanter. 

–Bostadspriserna har i vissa delar av landet redan tappat uppemot 10 procent från toppnoteringar, och som vår undersökning visar är tron hos majoriteten av både mäklare och bostadsköpare att vi ännu inte sett botten, uppger Fredrik Engdahl, vd på Boneo. 

Pessimismen har ett rejält övertag hos mäklarna. Blott 4 procent tror att priserna kommer att öka under de kommande tre månaderna. Totalt 66 procent tror på fallande priser och 30 procent på oförändrade marknadspriser. 

Annons

Pessimismen har också ökat. I maj trodde 51 procent av mäklarkåren på fallande priser. För ett år sedan trodde 38 procent på stigande priser och blott 12 procent att bopriserna skulle falla. 

Sverige är inte ensamma om att notera förändringar i bostadsmarknaden. Flera andra länder har visat upp förändringar i konsumentförtroendet efter inflationsnivåer som inte setts på decennier och stigande räntor från centralbanker. 

Annons