Nvidias börsrusning ger rejält klirr i kassan för vd:n

Taggar i artikeln

AI Jensen Huang Microsoft Nvidia
Jensen Huang kan nu titulera sig världens tolfte rikaste person.(Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Den amerikanska chipjätten Nvidias kraftiga börsuppgång har varit rena guldgruvan för vd:n Jensen Huang. På ett halvår har han blivit 772 miljarder rikare.

Rikard Jansson

I veckan petade den amerikanska chipjätten ner Microsoft som världens högst värderade börsbolag. Det rapporterar TT.

Jensen Huang kan nu titulera sig världens tolfte rikaste person. Detta enligt Bloombergs ranking med en total förmögenhet på 119 miljarder dollar, efter tillskottet på 74 miljarder dollar sedan årsskiftet.

Enligt Tipranks äger Jensen Huang 3,53 procent av Nvidias aktier.

Annons

Rusat på börsen

Nvidia är en av de absolut bäst presterande aktierna på New Yorkbörsen och har rusat 173 procent hittills i år, efter att ha ridit på den senaste tidens AI-våg. Företagets chip är avgörande för framväxten av AI-datacenter över hela världen.

I veckan nådde chipjätten en ny milstolpe när de petade ner Microsoft på tronen som världens högst värderade börsbolag, med ett börsvärde på drygt 3,3 biljoner dollar.

Till saken hör att Microsoft är kund till Nvidia då de använder bolaget teknologi i sin Azure molntjänst och nyligen lanserade AI-drivna laptops. Microsofts aktie å sin sida har bara ökat 19 procent hittills i år, marginellt bättre än Nasdaq 100-indexets uppgång på 18 procent.

Annons

Elon Musk rikast

Nvidias uppgång har varit så snabb att företaget ännu inte har kommit med i Dow Jones Industrial Average, som är mätvärdet för 30 av de mest värdefulla amerikanska börsbolagen, skriver CNBC.

Världens rikaste person är för tillfället Elon Musk, enligt Bloombergs miljardärslista. Gapet till tvåan Jeff Bezos, grundare av Amazon, har dock minskat kraftigt, skriver TT.

Läs mer:
Missnöjet med astronomiska vd-löner växer. Realtid

Annons

Annons