Pär Nuder.
Styrelser

Nuder lämnar AMF och Fabege

UPPDATERAD: Pär Nuder har under tisdagen bett att få lämna uppdraget som styrelseordförande i AMF. Han har även gett besked till Fabege att han inte ställer upp för omval.

Uppdaterad 2019-03-19
Publicerad 2019-03-19

– Han anser att den senaste tidens uppmärksamhet kring hans person inte får åsamka AMF skada. Ägarna respekterar hans beslut och omsorg om AMF.  Det säger Marie Rudberg, ägarrepresentant för Svenskt Näringsliv. 

– Pär Nuder har varit en skicklig och mycket uppskattad ordförande, säger Berit Müllerström, ägarrepresentant för LO.

Fram till dess att en ny styrelseordförande utsetts går styrelseledamoten Marie Rudberg in som ordförande.

Nuder har under tisdagseftermiddagen även lämnat besked till fastighetsbolaget Fabeges valberedning om att han inte står till förfogande för omval vid stämman den 2 april. Det meddelar valberedningens ordförande Bo Forsén.

Valberedningen skulle hålla ett extramöte med anledning av de senaste turerna i slutet på denna vecka men nu lämnar Pär Nuder självmant.

Enligt Bo Forsén ser man mycket allvarligt på uppgifterna om olämpligt beteende och avfärdar Pär Nuders förklaring om att det handlar om en maktkamp inom familjen Paulsson, som är majoritetsägare i både Skistar och Fabege.

– Det är helt uteslutet att det skulle pågå någon maktkamp i familjen Paulsson. Jag har känt dem i 30 år, säger Forsén, ordförande i Fabeges valberedning till SVT Nyheter.

Pär Nuder kommer även att lämna posten som styrelseordförande i Tredje AP-fonden. I maj har han varit ordförande för AP3 i åtta år, och det är enligt regeringens praxis den maximala mandatperioden för styrelseledamöter i AP-fonderna.

Finansmarknadsminister Per Bolund meddelar via sin pressekreterare att man tar uppgifterna om Nuder på största allvar och undersöker vad som hänt. Det är regeringen som utser styrelsen i Tredje AP-fonden.  

 

Platsannonser