Nu är Spanien hett igen

Taggar i artikeln

Spanien
Publicerad
Uppdaterad

Den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån i Spanien visar att efterfrågan från svenskar på den spanska bostadsmarknaden nu ökar igen.

Realtid.se

I Mäklarpanelen Spanien från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag i Spanien, har 36 av företagets mäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och Barcelona svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden just nu.

På frågan ”Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 3,14 på en skala mellan 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark).  Det kan jämföras med 2,65 i oktober och 2,85 i januari 2023. Den ökade efterfrågan avspeglas även i Fastighetsbyråns försäljningssiffror där antal försäljningar hittills i år ökat med 48 procent jämfört med samma period förra året.

– På många av våra orter i Spanien märker vi av en starkare efterfrågan från svenskar efter årsskiftet. Kronan har stärkts något och positiva besked om räntan bidrar till en ökad köpvilja. Många svenskar har också avvaktat under en längre tid så det finns ett uppdämt behov. Nu känns det i alla fall som att en liten propp har gått ur, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

Annons

– Andra köpstarka nationaliteter är holländare, fransmän, belgare samt givetvis spanjorerna, säger Lise-Lotte Hallman, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Torre del Mar.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 5,61 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna), det vill säga ett övertag för säljarna på marknaden. Det kan jämföras med 6.05 i oktober och 6,16 för ett år sedan.

– Buden som presenteras är genomgående starka jämfört med tidigare. Svenska köpare börjar inse att priserna inte kommer att sjunka i Spanien och att den bästa affären är att hoppa på tåget nu, säger Anna Williams, mäklare på Fastighetsbyrån i Alicante.

Annons

Annons