Nu är det dags för lite äkta valfläsk

Taggar i artikeln

Valet 2022
Foto (bakgrundsbild): Jens Linder
Publicerad
Uppdaterad

Stora ord och fett fläsk fastnar inte i halsen, lyder ett danskt ordspråk. Och det är troligen från denna sägning som danskarna fått ordet valgflæsk, som vi sedan övertagit. Jens Linder bjuder på lite historia och några fläskiga recept.

Jens Linder

Valfläsk är ju när en politiker ger sockrade löften inför ett val. Och inget kan vara mer aktuellt i dessa dagar, när en majoritet av partierna serverar materiella löften (allt från bensinbidrag till skattesänkningar), i ett val som många anser egentligen borde handla om det globala klimatet.

Men det är inget nytt under den allt mer stekande solen. Längre tillbaks var det vanligt att politiker verkligen bjöd på god mat för att få röster. Eller åt visa rätter för att bli populära.

Crassus, konsul i Rom ett halvsekel innan Jesu födelse, bjöd Roms befolkning på mat vid 10 000 bord inför ett val. Och både Julius Caesar och Hannibal åt enkelt i det offentliga, för att framstå som folkliga ledare (även om det inte anordnas några val under deras regimer).

Annons

Själve George Washington mutade väljare med floder av sprit för att vinna en plats i det lokala parlamentet i Virginia 1878. Och som jag tidigare berättat om, ordnade kandidater till guvernörsposter och presidentkandidater under 1800-talet stora barbecuefester, ibland med ibland tusentals gäster, som en del av sina valkampanjer. Några exempel är Andrew Jackson och Abraham Lincoln.

Finare bjudmiddagar blev sedan ett utbrett sätt att samla in pengar till politiska kampanjer i USA. Men Donald Trump stack som vanligt ut genom att bjuda donatorer på hamburgare från McDonalds och Wendy’s. Likande menyer förärades sedan både sporthjältar och besökande dignitärer i Vita huset under det presidentskapet.

Joe Biden skyr inte heller snabbmat, men bjuder inte på den. Däremot anses han toppa ligan över att ha besökt enkla matställen och pratat med folk, och samtidigt mumsat på allt från friterade ostbollar med tomatsås till peanut butter sandwich, milkshake, mandelcroissant och persikopaj.

Annons

Så, för att uppmärksamma valfläsket, är dagens tema förstås fläsk. Först en nyskapad enkel sallad för två, sedan klassikern fläsk med löksås.

Foto: Jens Linder

Sallad med valfläsk
Jag tycker det kan vara svårt att göra morot gott, men med ingefära och koriander friskas den orangea rotsaken upp betydligt. Toppar man med fläsket blir det ljuvligt.

Annons

2 portioner

200 g rimmat sidfläsk i skivor
3 morötter, tunnskivade
½ dl färsk finhackad ingefära
½ dl tunnskivad salladslök (eller gräslök)
½ huvud romansallad
½ dl finhackad koriander eller persilja

Tillbehör: vitt rostat bröd

1. Skär fläskskivorna i 2 centimeter breda bitar och stek dem tills de får fin mörkröd färg. Ta upp och låt droppa av i en sil ner i pannan.
2. Stek morötterna på hög värme i en minut. Tillsätt ingefära, salladslök och stek i 30 sekunder. Dra av pannan från värmen. Tillsätt koriandern och rör om.
3. Finstrimla salladen.
4. Arrangera sallad, morotsröra och fläsk på två tallrikar. Servera med rostat bröd. Den som vill kan servera en god majonnäs till, men jag tycker det blev bra som det är.

Stekt fläsk med löksås
Det här är en av mina favoriträtter. Gamla kockmentorer lärde mig tricket att ösa ner fläskspadet i såsen. Så underbart gott blir det. Vanvördigt nog brukar jag ha i några droppar grön hot sauce mot slutet. Det är inte det traditionella sättet, men verkar gott i det tysta.

4 portioner

3 stora gula lökar
25 g smör till löken
1–2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
nymald vitpeppar och svartpeppar
salt efter smak
400–500 g rimmat sidfläsk i skivor
1 msk smör + 1 msk matolja till stekningen
eventuellt några droppar grön tabasco

1. Skala och hacka löken (inte finhackat, inte väldigt grovt, såsen ska ha lite struktur).
2. Fräs lökhacket mjukt i smöret utan att det tar färg.
3. Strö över mjölet och rör om. Späd med grädde och mjölk under omrörning.
4. Låt såsen sjuda i cirka 20 minuter.
5. Stek fläsket i omgångar i lite smör och olja. Låt spadet rinna av i en sil. Ös ner det silade spadet i såsen. Rör om och låt sjuda lite till. Smaka av.
6. Servera fläsket och löksåsen med kokt potatis.

Att dricka till

Till fläsk är det mirakulöst gott med riktigt bra äppelmust. Försök få tag på en must som pressad på hantverksvis och inte innehåller en massa tillsatser. Norrtälje musteri är en av mina favoriter, www.norrteljemusteri.se. Men det finns bra musterier runt om i landet.

Ps.

Ni har väl inte missat Stockholmskrogen Surfers, på Norrlandsgatan 24, som serverar genuin mat från Sichuan–regionen i Kina? En särdeles trevlig restaurang med eldiga rätter och livlig service. Ds

Annons