Annons

Annons

Nordstjernan vill öka ägandet i Swedol

Långsiktig option kan resultera i att Nordstjernan förvärvar Zeldas aktier i Swedol.

Redan i juni 2015 förvärvade Nordstjernan närmare 30 procent av kapitalet och rösterna i Swedol från familjen Zetterbergs ägarbolag Zelda.

I dag äger Nordstjernan 29,92 procent av kapitalet och 29,70 procent av rösterna i bolaget medan Zelda äger 21,48 procent av kapitalet och 29,70 procent av rösterna.

Enligt ett pressmeddelande från Nordstjernan har aktiekursen ökat med 40 procent sedan förvärvet. Swedol har i dag en omsättning på cirka 2,6 miljarder kronor.

Annons

Annons

Enligt pressmeddelandet för Zelda och Nordstjernan nu en diskussion "om att reglera det långsiktiga ägandet i bolaget och har kommit överens om en optionsrätt för Nordstjernan att under perioden juni 2019 till juni 2020 förvärva Zeldas resterande aktieinnehav i Swedol".

Nordstjernans vd Tomas Billing uppger för Realtid.se att optionen visar att Nordstjernans avsikt är att vara långsiktig största ägare i Swedol.

Varför denna option och inte ett direkt förvärv?

— För att kunna göra ett förvärv krävs en säljare till ett pris vi tycker är attraktivt. Zelda tror på Swedol, ett bolag de byggt under många år, och de var inte beredda att sälja mer än de 30-procenten vi redan köpt, säger Tomas Billing.

Det framgår även av pressmeddelandet att parterna har kommit överens om att inte offentliggöra villkoren för optionen.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons