Finans Nyhet

Nordnet utvecklar aktielånprogrammet

Publicerad

Deltagare i Nordnets aktielånprogram får dela på 10 miljoner kronor som kompensation för fjärde kvartalet 2019. Martin Ringberg avslöjar de vidare planerna för 2020 för Realtid.

Martin Ringberg, Nordnet. Foto: Nordnet.Martin Ringberg.
Foto: Nordnet.

Utdelningen i Nordnet aktielånprogram, 10 miljoner kronor, är 38 procent högre än utdelningen för tredje kvartalet. 

– Vi är den enda bank som erbjuder detta till vanliga sparare i hela Europa. Den här typen av verksamhet har tidigare enbart varit tillgänglig för institutionella investerare. Med vår modell har vi demokratiserat aktiemarknaden och gjort affären så transparent som möjligt. Det är otroligt roligt att antalet deltagare ständigt ökar och utbetalningarna likaså, säger Martin Ringberg.

Annons

Programet lanserades under slutet av 2018 och fokuserade till en början på svenska aktier och kunder med kapitalförsäkring. Programet har sedan växt till att även inkludera kunder med tjänstepension och privatpension. Idag ingår även norska, finska och danska aktier i programet, men Nordnet nöjer sig inte där.

– Vi kommer att utveckla aktielånprogramet vidare. Nästa steg steg är att inkludera amerikanska aktier vilket också är vår målsättning för programet under 2020. Efterfrågan av detta är stor hos våra kunder, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

Affärsmodellen är att Nordnet betalar 10 procent av intäkterna för aktielånen till vederbörande agent. Resterande 90 procent delar Nordnet och deltagarna lika på. Ersättningen skiljer sig åt beroende på vilken aktie du lånar ut. 

Annons

– Vi har en väldigt transparent modell. Din ersättning beror på vilken aktie du har och hur efterfrågad den är. Om marknadsutbudet på en aktie är litet så får du som långivare en högre ersättning och ränta på ditt aktielån. Det här är en modell som alla parter vinner på, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

De tio aktier som har gett mest ersättning under fjärde kvartalet 2019

· Fingerprint

· Powercell

· Oasmia

· Samhällsbyggnadsbolaget

· Storytel

· Minesto

· Maha Energy

· Climeon

· Spectracure

· Bioarctic

Annons