Finans Nyhet

Nordnet om börsnotering: ”Beslut under hösten”

Taggar i artikeln

Nordnet
Lars-Åke Nordling, vd för Nordnet.Lars-Åke Nordling, vd för Nordnet.
Lars-Åke Nordling, vd för Nordnet. Foto: Nordnet
Publicerad

Nordnets vd Lars-Åke Norling i Realtid om fördelarna och nackdelarna med bolagets eventuella börsnotering.

Anders Frick

Nordnet presenterade idel positiva siffror i sin senaste kvartalsrapport som presenterades nu på morgonen. Samtidigt genomför banken nu en översyn kring en eventuell framtida börsnotering.

– Vi tittar på olika alternativ för nästa fas i Nordnets utveckling, där börsnotering är ett av dem. Det är hög aktivitet i processen just nu och vi träffar många olika typer av aktörer. Det är för tidigt att meddela resultatet av översynen, men det är ett stort intresse för Nordnet och vår digitala plattform, säger Lars-Åke Norling till Realtid.

Han tillägger att målet är att fatta beslut under hösten kring vilket av de spår som Nordnet tittar på som man kommer att gå vidare med. Han säger att det inte är något självändamål att vara börsnoterad, men att det finns ett par fördelar förknippade med en notering.

Annons

– Större synlighet är en av dem, och också ökad flexibilitet att på ett enkelt sätt kunna erbjuda såväl kunder som medarbetare möjligheten att bli delägare i Nordnet. Det tror jag ökar engagemanget bland de grupper som står oss närmast, säger han.

Nackdelarna med en börsnotering tror han framför allt handlar om att vara noterad i fel fas av ett bolags utveckling. Om ett bolag skulle stå inför en period av stora investeringar kan det vara svårt att ha den uthållighet som krävs, när aktiemarknadens mer kortsiktiga perspektiv pressar på.

– Vi stod själva i den situationen för fyra år sedan. Vi hade underinvesterat i plattformen och behövde ta ett större grepp med allokering av stora både finansiella och kompetensmässiga resurser. Nu är vi igenom den fasen och är mer redo för börsen än tidigare, säger Lars-Åke Norling.

Annons

Nu ser han med tillförsikt på framtiden för Nordnet.

– Vi har ett starkt varumärke i hela Norden mot sparare och investerare. Denna position i kombination med att vi fortfarande endast har en liten andel av den totala sparmarknaden gör att jag tror att vi har en spännande resa framför oss när det gäller tillväxt. Trenden med digitalisering är också stark, och har förstärkts ytterligare under coronaperioden. Det är min bild att digitala plattformar som vi kommer att ta marknadsandelar från traditionella banker och pensionsbolag i ännu högre hastighet än tidigare, säger Lars-Åke Norling.

Annons