Mikael Hanell, portfolio manager på Nordic Cross Asset Management.
Mikael Hanell, portfolio manager på Nordic Cross Asset Management.
Fonder

Nordic Cross: Greentech är glödhett

En av Nordic Cross Asset Managements fyra alternativfonder är Small Cap Edge som i dagarna fyller tre år och som fokuserar på små och medelstora bolag med tillväxtpotential.

Publicerad 2020-12-18

Med tre fonder som fyller tre år kan Mikael Hanell och kollegorna summera en framgångsrik start för Nordic Cross Asset Management. Bolaget startades 2016 tillsammans med Altorägda Carneo och förvaltar idag fyra alternativa fonder. Tre av dem är multistrategifond Stable Return, företagsobligationsfonden Total Return och Credit Edge. Senaste fonden att fylla tre år är Small Cap Edge som hittills i år har genererat en avkastning på dryga 20 procent.

Bolaget ingår i Carneogruppen där bland annat även Carnegie Fonder, C WorldWide Asset Management och OPM ingår. Gruppen har omkring 290 miljarder kronor under förvaltning.

Mikael Hanell är portfolio manager på Nordic Cross Asset Management. Han började som kundhandlare med inriktning på räntor och valutor på SEB Trading & Capital Markets 1986 och arbetade därefter på Sven Hagströmer Kapitalförvaltning, sedermera H&Q Fonder. Under åren 1999-2016 arbetade han på Catella med förvaltning där han var ansvarig för Catella Reavinstfond och Catella Småbolagsfond. Han ingick också i teamet bakom Catella Hedge 2010-2016. 

– Jag är sprungen ur små och medelstora bolag och när vi startade Nordic Cross Small Cap Edge var målet av avkasta +8 procent i snitt över en tre års period till halva marknadsrisken. Fonden har på sin treårsdag avkastat ungefär 10 procent per år i snitt men till under halva börsens risk, vilket är över de mål vi satte från start. Över tid så brukar SME-bolag leverera avkastning som är betydligt högre än de största bolagen på börsen, säger han.

Fondens minsta bolag har börsvärden på 300-500 miljoner kronor och ungefär 25 procent av investeringarna är i denna bolagsstorlek. Småbolag med tillväxtpotential är fokus och det handlar mycket om it, medtech och biotech. Korta positioner tas framförallt i stora bolag och OMX.

– Det har ju tillkommit hundratals nya bolag på börsen de senaste fem-tio åren, så det finns mycket att botanisera bland, särskilt när täckningen bland analytiker är liten eller ibland obefintlig, säger Mikael Hanell.

En stor förändring som har skett under de senaste åren är, enligt Mikael Hanell, att marknaden har börjat fokuserat alltmer på gröna investeringar. Nordic Cross Small Cap Edge har investerat i bland annat OrganoClick och Ferroamp och ser en tydlig trend på ett alltmer ökande grönt fokus.

– För tre år sedan var greentech kallt, men nu är det hett. Miljövänligt är nummer ett! Samtidigt måste man fundera på hur man ska värdera bolagen, det är inte alltid helt enkelt, säger han.

Enligt Mikael Hanell är investeringsuniversum och potentialen bland de minsta bolagen stor, så han räknar med en fortsatt positiv utvecklingen för Nordic Cross Small Cap Edge.


 

Platsannonser

Logga in