Finans

Nordic Capital förvärvar Mfex

Nordic Capital förvärvar tillsammans med bolagets ledning fonddistributören Mfex.

Uppdaterad 2017-09-07
Publicerad 2017-09-07

Nordic Capital Fond VIII har tillsammans med Mfex ledning ingått ett avtal om att förvärva majoriteten av Mfex, en europeisk plattform för fonddistribution. Detta framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

"Nordic Capital ser en stor potential i att öka bolagets tillväxt i Europa och Asien samt i konsolideringen av sektorn", skriver riskkapitalbolaget.

Mfex har 72 miljarder euro under förvaltning per den 30 juli 2017. Bolaget erbjuder banker och andra fonddistributörer handel i de 800 fondbolag från 40 länder som finns representerade på plattformen. Fondbolag får tillgång till fler än 100 distributörer från 30 länder i huvudsak Västeuropa och Asien.

Mfex grundades 1999 och har huvudkontor i Stockholm, kontor i Paris, Genève och Singapore samt ett utvecklingskontor i Umeå

"Nordic Capital har följt bolagets utveckling i flera år och har fört diskussioner med bolagets ledning och större aktieägare vilket ledde till ett utköp tillsammans med bolagets ledning. Nordic Capital kommer nu att stötta Mfex tillväxt genom att fortsätta investera både i bolagets organisation och i dess produktutveckling. Tillväxtpotentialen förstärks ytterligare av en stark underliggande tillväxt på marknaden, vilken drivs av ökad reglering som i sin tur ställer krav på transparens och därmed en övergång till den typ av oberoende distributionsplattform som Mfex erbjuder", skriver Nordic Capital i pressmeddelandet.

Vidare poängterar riskkapitalbolaget att "Mfex starka marknadsposition bekräftas genom flertalet viktiga kontrakt med globala finansiella institutioner de senaste åren och bolaget är därför väl rustat för att fortsätta utnyttja medvinden som råder på marknaden".

Vid förvärvet går Nordic Capital in med ett betydande kapitaltillskott, enligt pressmeddelandet. Därtill kommer Nordic Capital bistå Mfex med "gedigen sektorerfarenhet liksom en betydande expertis vad gäller strategi och värdeskapande, vilket kommer vara värdefullt på bolagets fortsatta tillväxtresa".

- Mfex har redan en stark plattform för tillväxt och förutsättningarna för att bli en global ledare. Bolaget har en väletablerad position som ett högkvalitativt oberoende alternativ både på den europeiska och asiatiska marknaden, vilket marknadsaktörer säger hänförs till bolagets höga servicenivå, flexibilitet, tekniska försprång och transparenta prissättning. Vi delar ledningens ambition att förstärka bolagets attraktiva position och erbjudande. Nordic Capital har lång och gedigen erfarenhet vad gäller att skapa tillväxt inom sektorn för finansiella tjänster och vi ser fram emot att stötta bolagets ledning i skapandet av en paneuropeisk ledare inom fonddistribution, säger Christian Frick, Partner, NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder.

- Vi gläds åt att tillsammans med Nordic Capital ta Mfex till nästa nivå. Marknadens aktörer, distributörer och fondbolag efterfrågar ökad transparens och oberoende leverantörer utan intressekonflikter, och det är precis vad Mfex är, säger Olivier Huby, Co-CEO på Mfex.

- Genom att samarbeta med Nordic Capital får vi ytterligare kapacitet att fortsätta utveckla vår ledande distributionsteknik. Med MFEX passion för att kombinera transparens och teknologi har vi lyckats modernisera branschen och därigenom nått betydande organisk tillväxt. Det är med glädje vi välkomnar Nordic Capital ombord och vi ser fram emot att vidareutveckla erbjudandet inom fonddistribution samt genomföra förvärv för att fortsätta expansionen i Europa och Asien, tillägger Oliver Lagerström, Co-CEO på Mfex.

Parterna har kommit överens om att inte uppge de finansiella villkoren för transaktionen.

Förvärvet är villkorat av godkännande från relevanta myndigheter.

Platsannonser

Logga in