Susanne Spector, Nordeas senioranalytiker. Foto: Nordea och TT
Susanne Spector, Nordeas senioranalytiker. Foto: Nordea och TT
Konjunktur

Nordea: Stockholmsområdet har drabbats hårdast av coronakrisen

Stockholm väntas få rikets lägsta tillväxt 2021 vilket förstärker utflyttningen från huvudstaden. Bostadsmarknaden i storstäderna blir dessutom allt mer otillgänglig för unga. Det framgår av Nordeas konjunkturrapport Regionala Utsikter.

Uppdaterad 2021-03-09
Publicerad 2021-03-09

Nordeas analys visar att Stockholmsområdet har drabbats hårdast av coronakrisen. Arbetslösheten har stigit mest i riket under 2020 och utflyttningen ökar. 

Vinnarna finn enligt Nordeas rapport  istället i de båda landsändarna. I både Norrland och Skåne har ekonomin i stort redan normaliserats och sysselsättningen är högre än vid krisens början.

– Norrland har klarat pandemin förhållandevis bra och drar nytta av gröna investeringar. Flera Norrlandslän vände till att ha nettoinflyttning förra året, en trend som väntas förstärkas ytterligare under 2021, säger Susanne Spector, Nordeas senioranalytiker.

Hushållen är optimistiska och bostadspriserna slår nya rekord. Det ställer dock till det för unga som ska göra sitt inträde på bostadsmarknaden.

– I Stockholm, Göteborg och Uppsala är det inte längre möjligt för en genomsnittlig ung person att köpa en etta på 30 kvadratmeter även om man har pengar till kontantinsatsen. Bara under 2020 har unga som står utanför bostadsmarknaden förlorat motsvarande två kvadratmeter på den snabba prisökningen, säger Susanne Spector.

Platsannonser

Logga in