MarknaderNyhet

Nordea spår höga räntor framöver

bostadslån, genomsnittlig ränta, SCBbostadslån, genomsnittlig ränta, SCB
Publicerad

Eftersom inflationen fortsätter att överraska med höga siffror tror Nordea Bank på höga räntor framöver. Dessa kommer sedan spilla över och resultera i högre boräntor. Det framgår av Nordeas Boränteprognos.

Rikard Jansson

Nordea tror att både Fed och ECB kommer göra aggressiva räntehöjningar framöver som svar på den höga inflationen.

— I den miljön blir det svårt för Riksbanken att inte haka på, dels för att inflationen även i Sverige är långt över målet, dels för att kronan försvagas om Sverige inte går i takt med övriga länder. En svagare krona gör att inflationen drivs på ytterligare, vilket inte är önskvärt i närtid, skriver Nordea.

En höjd ränta från Riksbanken gör att korta svenska boräntor blir högre. Enligt Nordeas prognos kan räntan för många mer än fördubblas vid årsskiftet.

Annons

För hushåll som idag ska binda sin ränta har det blivit både dyrare och svårare i och med att räntorna har stigit. Det gör enligt Nordea att det blir osäkert att binda räntan på 5 år eller längre. Längre räntor styrs av det globala ränteläget, vilket gör Fed till en viktig aktör.

— Å andra sidan är osäkerheten för tillfället mycket stor. I skrivande stund är risken större att Riksbanken höjer mer än mindre. En bindningstid på 2 år är kanske det som känns mest attraktivt idag om man önskar binda. Risken att det blir dyrköpt är mindre än på 5 år och det ger viss respit om räntan skulle stiga än mer, skriver Nordea och uppmanar samtidigt att man ska ta höjd för högre boräntor framöver.

Annons