Nordea spår flera räntesänkningar i år

Taggar i artikeln

Nordea Riksbanken
Nordea Nordea
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Nordea bedömer att inflationen väntas någon gång i sommar gå under Riksbankens inflationsmål och förbli där. Samtidigt väntas konjunkturen försvagas på bred front, vilket talar för att Riksbanken kommer att behöva sänka räntan flera gånger i år, skriver Nordea i senaste boränteprognosen.

Finwire

Det ”lär det bli svårt för Riksbanken att inte sänka räntan. En styrränta på 4 procent är en åtstramande ränta och det finns det inget självändamål att ha i ett svagt konjunkturläge”, skriver Nordea.

Enligt banken har räntor med längre löptider troligen toppat och väntas ligga mer eller mindre stilla fram till slutet av prognosperioden, när de väntas falla ytterligare något.

Vad gäller hushållens ränteval, uppges nästan alla hushåll välja tremånaders rörlig ränta idag.

Annons

”Om Nordea får rätt i sin prognos kryper den räntan under dagens bundna räntor någon gång runt årsskiftet. Därefter fortsätter räntenedgången ytterligare något under nästa år och det kan då möjligen finnas ett större intresse av att binda bolånen”, skriver banken.

Samtidigt flaggar man för att inte glömma bort de geopolitiska riskerna i omvärlden.

”Det går inte att utesluta att någon av dem eskalerar. Det lär minska riskviljan och kan driva upp inflationen så att centralbanker känner sig nödgade att sänka räntan i långsammare takt. Det är därmed klokt att som hushåll ha lite större marginaler än normalt utifall det oförutsedda händer”, skriver banken.

Annons

Annons