Nordea: ”Riksbanken har målat in sig i ett hörn”

Annika Winsth, chefsekonom, Nordea. Foto: NordeaAnnika Winsth, chefsekonom, Nordea. Foto: Nordea
Annika Winsth, chefsekonom, Nordea. Foto: Nordea
Publicerad
Uppdaterad

Även om inflationstoppen är nära och energipriserna har kommit ned blir omställningen kännbar. Efter flera år av expansiv ekonomisk politik har hushåll och företag blivit mycket räntekänsliga. Det konstaterar Nordea i sin konjunkturrapport.

Realtid.se

– Ljusglimtar ger falska förhoppningar i närtid. Räntan fortsätter upp samtidigt som svenska hushåll, företag och kommuner pressas av höga kostnader. Inhemsk ekonomi bromsar in påtagligt och 2023 är ett förlorat år, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom i en skriftlig kommentar.

Hökaktiga tongångar från den Europeiska centralbanken, ECB, riskerar att tvinga Riksbanken att höja räntan mer än vad som är önskvärt ur ett svenskt perspektiv, befarar Nordea. Dilemmat är å ena sidan en svag krona som driver på inflationen och å andra sidan en skör bostadsmarknad.

– Riksbanken har målat in sig i ett hörn där vi nu ser konsekvenserna av många år av en penningpolitik som har varit dåligt anpassad för inhemska förhållanden. De snabba räntehöjningarna för att dämpa inflationstrycket utmanar skuldsatta hushåll och bostadsmarknaden. Vi räknar med att bostadspriserna faller med 20 procent från topp till botten, men det finns en risk att priserna faller mer än så. Det är en balansakt för Riksbanken att undvika en större nedgång och som även påverkar övriga ekonomin, säger Annika Winsth.

Annons

Kina agerar global motor, om än från en låg nivå. Kinesiska hushåll har en god buffert och ett uppdämt konsumtionsbehov efter närmare tre år med strikta restriktioner. Både den amerikanska och europeiska ekonomin bromsar däremot in av liknande skäl som i Sverige. Lägre tillväxt i omvärlden påverkar svensk exportindustri negativt.

– Industrin gör sitt yttersta för att behålla sin personal och arbetsmarknaden har hittills varit förvånansvärt motståndskraftig. Inhemska sektorer pressas däremot av vikande efterfrågan inte minst från hushållen och arbetslösheten stiger till 8,5 procent mot slutet av året. Parterna på arbetsmarknaden agerar ansvarsfullt, men den höga inflationen gör kommande avtalsrörelse svår, säger Annika Winsth.

Annons