Annika Winsth, chefekonom, Nordea
Annika Winsth, chefekonom, Nordea. Foto: Nordea
Finans

Nordea: “Räntor med längre löptider stiger mot slutet av året”

Nordea bedömer att huvudscenariot är att styrkan i ekonomierna överväger och att det kan bli en liten ränteuppgång i slutet av året.

Uppdaterad 2021-08-26
Publicerad 2021-08-26

– I närtid går det inte att utesluta att räntor med längre löptider kan komma ned ytterligare något utöver det vi redan har sett i sommar. Mot slutet av året är det ändå mycket som talar för att stark konjunktur öppnar för att lätta något på krispolitiken. I den miljön lär räntor med längre löptider stiga, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i en färsk boränteprognos.

Enligt Nordea är hösten svårbedömd med stark konjunktur men också tilltagande smitta, i synnerhet i Asien och delar av USA, "regioner och länder som är centrala för den globala ekonomiska utvecklingen", anser Nordeas chefsekonom. 

– I den amerikanska centralbanken Federal Reserve var nyligen en majoritet av ledamöterna för att minska stimulanser redan under innevarande år. Den senaste utvecklingen har möjligen gett dem kalla fötter, då det finns ledamöter som indikerar att deltavågen som sveper över USA kan skjuta fram det beslutet. Hur Fed agerar får stor betydelse på räntemarknaden.

Men även om att återhämtningen och den starka efterfrågan globalt och i Sverige talar för att krispolitiken borde fasas ut så kan det dröja innan Riksbanken agerar, enligt Annika Winsth. 

– Det betyder att reporäntan inte förväntas ändras på länge, men att räntor med längre löptider kan komma upp även i Sverige då de styrs mer av konjunktur och global utveckling.

Hon fortsätter:

– Bostadsräntor med längre löptider har bottnat, men ligger fortfarande på attraktiva nivåer. Det lär inte bli någon dramatisk uppgång, men att de stiger något mot slutet av året är den bästa bedömningen idag.

Platsannonser

Logga in