Fintech

Neox Capital satsar på datadriven förvaltning

Det datadrivna förvaltningsbolaget Neox Capital erbjuder sin tjänst till banker.

Uppdaterad 2020-01-28
Publicerad 2020-01-28

Luxemburgbaserade kapitalförvaltningsbolaget Neox Capital har en modell som bygger på datamodeller samt amerikanske bolagsgurun Warren Buffets investeringsprinciper.

Bolaget startade 2010 och förfogar idag över ett kapital på cirka 3 miljarder kronor. I dagsläget är kravet för att få bli att bli kund ett investeringsbart kapital på minst 25 miljoner kronor.

Nu breddas bolaget genom att flera etablerade banker kommer att erbjuda tjänsterna för sina private banking-kunder. Det uppger grundaren Peter Sjöholm i en intervju med Dagens Industri.

– Utmaningen är att urskilja rätt data från vilseledande brus. Vi gör en unik datadriven analys för cirka 1 300 bolag, säger Peter Sjöholm till Dagens Industri.

Enligt Peter Sjöholm har de olika portföljerna gått bättre än sina jämförelseindex de senaste nio åren.

Avgifterna ligger på 0,5 till 0,6 procent. Kunderna väljer själva vilken bank som depåerna ska ligga på.

Den oberoende sparekonomen Claes Hemberg är sedan ett år tillbaka partner i Neox.

– Datan slår börsen 66 av 100 börsdagar och 3 av 4 kvartal. Och med mycket låg omsättning. Ja, för en som gillar nyttig matematik är detta riktigt spännande. Nu öppnar vi för kunder 25+msek. Sedan ska vi förstås även ta fram tjänster för vanligt folk, skriver Claes Hemberg i sin blogg.

Peter Sjöholm säger så här om bolagets öppenhet på Claes Hembergs blogg:

– Den viktigaste granskningen sker hos kunderna. Vi förvaltar direkt på kundens aktiekonto. Varje kund har sina aktier på sina egna konton och kan varje dag se att urvalet ger just den avkastning som vi rapporterar. Men öppet kan det knappast bli.

Platsannonser