Puro.earth, Nasdaq, Fortum
Börs

Nasdaq köper marknadsplatsen Puro.earth

Fortum har tecknat ett avtal om att sälja en majoritetsandel av sin koldioxidavlägsnande start Puro.earth till Nasdaq.

Uppdaterad 2021-06-01
Publicerad 2021-06-01

Partnerskapet kommer att skapa en delad ägarstruktur utformad för att påskynda Puro.earths globala tillväxt och långsiktiga marknadsutveckling som föregångare till B2B-koldioxidavlägsnande marknadsplatser. Det framgår av ett pressmeddelande.

–Vårt uppdrag är att förändra världens ekonomi för att belöna koldioxidnegativa utsläpp. Detta partnerskap med sina resurser och kompetenser ger oss bästa möjliga grund för att göra skillnad och hjälpa våra kunder att nå sina ambitiösa koldioxidnoll-nollmål, säger Antti Vihavainen, vd för Puro.earth i en presskommentar.

Puro.earth, grundat 2019, har utvecklats till sin nuvarande form under Fortums Valkea Growth Club. Puro.earth är den första marknadsplatsen som erbjuder koldioxidavlägsnande från atmosfären som är verifierbar och omsättbar via en öppen online-plattform. Till skillnad från traditionell koldioxidkompensation tillåter Puro.earth företag att neutralisera sitt koldioxidavtryck, över noll, genom att hjälpa dem att få bort koldioxid för att uppfylla klimatåtaganden. Nuvarande Puro.earth-företagskunder inkluderar till exempel Microsoft.

För att stödja Puro.earths tillväxt kommer Nasdaq att utnyttja sin position i skärningspunkten mellan finans-, företags- och reglerande samhällen där den hjälper sina kunder att navigera i det globala miljö-, social- och styrelselandskapet.

–Partnerskapet med Puro.earth kommer att ge vårt globala nätverk av företagskunder tillgång till en unik marknadsplats för koldioxidavlägsnande och gör det möjligt för Puro.earth att skala sin plattform genom Nasdaq-nätverket och teknikplattformen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Puro.earth- och Fortum-team för att skapa en global, transparent och autentiserad marknad för koldioxidavlägsnande, säger Bjørn Sibbern, Executive Vice President och President of European Markets på Nasdaq.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av näringslivets hjärta; profilerna, pengarna och politiken.

Logga in