Morgonsvepet

Nasdaq i dialog med Swedbank

Nasdaq i dialog med Swedbank, lag ska stoppa hård brexit, Sverige ska gå med i EU:s åklagarmyndighet och KTH i världstoppen inom hållbar utveckling – det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna torsdagsmorgon.

Uppdaterad 2019-04-04
Publicerad 2019-04-04

Nasdaq i dialog med Swedbank
Nasdaq vill veta mer om den rapport som Swedbank beställde av den tidigare norska tidigare toppåklagaren Erling Grimstad, Det säger Nasdaq till SvD.
–Vi har inlett en dialog med Swedbank kring de senaste veckornas händelser. För oss är det alldeles självklart att följa händelseutvecklingen noga med utgångspunkt från börsens regler, säger Karin Ydén, chef för bolagsövervakningen på Stockholm Nasdaq till tidningen.

Lag ska stoppa hård brexit
Underhuset i Storbritannien antog på onsdagen en lag som ska tvinga Theresa May att söka en senareläggning av brexit för att förhindra att landet lämnar EU utan avtal den 12 april.
Det rapporterar Reuters.
Förslaget, som röstades igenom med siffrorna 313-312, ska nu godkännas i överhuset.
May måste vid EU-toppmötet den 10 april visa en trovärdig väg för att få parlamentets stöd för brexitavtalet. 

Trump ska träffa Kinas vice premiärminister
USA:s president Donald Trump ska träffa Kinas vice premiärminister Liu He i Washington på torsdagen. Det meddelar Vita huset.
Mötet tolkas av bedömare som en signal på att handelskonflikten mellan de båda länderna kan vara på väg att gå mot sitt slut, skriver AFP.Enligt uppgifter till Wall Street Journal kan Trump i samband med dagens möte ge besked att han ska träffa Kinas ledare Xi Jinping.

Nissan-chefen gripen på nytt
Billtillverkaren Nissans förre vd Carlos Ghosn var häktad misstänkt för brott i 108 dagar innan han släpptes mot borgen. Nu har han gripits på nytt, misstänkt för förskingring. 
Carlos Ghosn greps tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid i sitt hem i Tokyo anklagad för att ha använt medel från Nissans konton för eget bruk.
Pengarna ska ha förts över till en återförsäljare i Oman, skriver BBC.  

Stopp för dyra pensionsbyten
Försäkringsföretag ska inte längre få ta ut oskäligt höga kostnader vid flytt av pension och annat försäkringssparande.
Det säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), när regeringen föreslår lagändringar som ska hindra bolag från att "låsa in sina kunder". Det rapporterar SvD.

Sverige ska gå med i EU:s åklagarmyndighet
Svenska regeringen tvärvänder i frågan om EU:s nya åklagarmyndighet. I ett tal i Europaparlamentet i Bryssel under onsdagen sade statsminister Stefan Löfven (S) att svenska regeringen kommer ansöka om att gå med i den nya myndigheten som ska bekämpa brottslighet och bedrägerier med EU-pengar.

Börskandidaten Sats spänner musklerna
Börskandidaten Sats fortsätter att växa genom förvärv av samtliga aktier i träningsföretaget Gym & Motion. Gym & Motion har tre träningsanläggningar i Åkersberga norr om Stockholm.
Enligt uppgifter i början av februari planerar riskkapitalbolaget Altor att börsnotera portföljbolaget Sats under hösten 2019.Sats Sverige ingår i Health & Fitness Nordic som Altor äger till 51 procent. Det danska försäkringsbolaget Tryghedsgruppen äger resterande 49 procent. Kedjan omsatte 1,25 miljarder kronor under 2017.

KTH i världstoppen inom hållbar utveckling
När världens universitet och högskolor nu rangordnas av brittiska Times Higher Education (THE) i en ny rankningslista hamnar KTH på sjunde plats av sammanlagt 500 universitet. Rankinglistan baseras på FN:s globala hållbarhetsmål. Främsta rankingpositioner får KTH för områdena arbetsvillkor, innovationer och klimat. Inom hållbarhetsmålen "Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt" och "Hållbar industri, innovationer och infrastruktur" rankas KTH på andra respektive tredje plats i världen. Inom målet "Bekämpa klimatförändringarna" rankas KTH på nionde plats.

Enklare att välja hållbara fonder för premiepensionen
Premiepensionsmyndigheten meddelade under onsdagen att man lanserar flera funktioner som underlättar hållbara fondval på premiepensionens fondtorg; bland annat en märkning för koldioxidrisk och möjlighet att filtrera bort fonder som investerar i vissa verksamheter.
Pensionsmyndioghetens åtgärder är en del av uppdraget från regeringen om ett ”Tryggt och mer hållbart premiepensionssystem."

Löfven positiv till tullunion mellan EU och Storbritannien
Sverige ser positivt på en tullunion mellan EU och Storbritannien, precis som Sverige ser positivt på andra sätt att underlätta handeln efter brexit. Det sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff efter hans tal i Europaparlamentet på onsdagen.

"Se över statens innehav i Telia"
Sveriges riksdag beslutade på onsdagen att uppmana regeringen att se över statens innehav i Telia. Svenska staten äger drygt 37 procent av aktierna i Telia. Försvarsmakten har varit kritisk till en försäljning av statens Telia-innehav.

 

 

Platsannonser