Playsimples grundarteamet.
Playsimples grundarteamet. Foto: MTG
M&A

MTG förvärvar Playsimple för initialt 3 miljarder kronor

MTG fortsätter att accelerera uppbyggnaden av sin gamingvertikal med det tredje förvärvet inom segmentet sedan december 2020. 

Uppdaterad 2021-07-02
Publicerad 2021-07-02

Playsimple blir en del av MTG, genom dotterbolaget MTG Gaming som förvärvat 100 procent av aktierna i den ledande ordspelsutvecklaren från Indien bakom “Daily Themed Crossword" och "Word Trip” för en initial köpeskilling om cirka 3 090 miljoner kronor på kassa- och skuldfri basis. Prestationsbaserade tilläggsköpeskillingar uppgår till sammanlagt 1 287 miljoner kronor. Cirka 77 procent av den initiala köpeskillingen ska betalas kontant och 23 procent ska betalas med MTG B-aktier. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Playsimple grundades 2014 av bröderna Siddharth Jain och Siddhanth Jain - med medgrundare Preeti Reddy och Suraj Nalin. Ledningsgruppen har en lång erfarenhet från spelbranschen, inklusive från jätten Zynga.

"[...] Playsimple är en snabbväxande och mycket lönsam spelstudio som på kort tid har etablerat sig som en av de ledande globala utvecklarna av gratis ordspel, en spännande och för MTG ny genre. [...] Playsimples kompetens inom annonsteknik (ad tech) och korsmarknadsföring, som har spelat en central roll i dess egen resa, kan med tiden göra det möjligt för oss att öka tillväxten för vår gamingvertikal som helhet. Att utöka vårt geografiska fotavtryck till den indiska subkontinenten ger också tillgång till en av de bästa marknaderna för talang i världen, säger MTG:s Koncernchef och vd Maria Redin i en presskommentar.

Playsimples intäkter ökade med 144 procent till 706 miljoner kronor (cirka 83 miljoner dollar) under kalenderåret 2020 med en justerad EBITDA om 154 miljoner kronor (18 miljoner dollar). Under det första halvåret 2021 beräknas intäkterna ökat med cirka 82 procent till 510-540 miljoner kronor (60-64 miljoner dollar) med en estimerad justerad EBITDA-ökning om cirka 140 procent till 145-155 miljoner kronor (17-18 miljoner dollar) jämfört med samma period föregående år.

Med Playsimple stärker även MTG sin position bland kvinnliga spelare och samtidigt få tillgång till den strategiskt viktiga marknaden för talang i Indien.

Sedan december har MTG köpt Hutch och Ninja Kiwi och fortsätter nu med Playsimple att stärka positionen inom gaming. Gamin stod på proforma-basis för intäkter om cirka 4 421 miljoner kronor under 2020 och 1 158 miljoner kronor under det första kvartalet 2021 med cirka 30 respektive 6 miljoner månatliga (MAU) och dagliga aktiva användare (DAU), aviserar MTG.

Rådgivare

Ernst & Young har agerat finansiell rådgivare och Norton Rose Fulbright (Storbritannien), J. Sagar Associates (Indien) och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå (Sverige) legala rådgivare till MTG i samband med transaktionen. Aream & Co har agerat finansiell rådgivare, Cyril Amarchand Mangaldas och Khaitan & Co  legala rådgivare och PWC skatterådgivare till Playsimple i samband med transaktionen.

Platsannonser

Logga in